26/12/2006

Ubuntu 6.10 Live CD: Experience Ubuntu

Filed under: — cybrarian @ 10:59 pm

Ik ben zeer aangenaam verrast over deze Live versie van Ubuntu; start snel op, levert vlijmscherp beeld op 1400×1050, vindt onmiddellijk de internetverbinding (lokaal netwerk met dhcp server), heeft belangrijke software onmiddellijk beschikbaar: browser Firefox 2.0, OpenOffice.org 2.0.4 (versie “created by debian and ubuntu”).
Ubuntu 6.10

Maar de keuze voor Gnome in plaats van KDE vind ik spijtig. Ik mis een heleboel snel bereikbare zaken in de rechtermuisknop menu, startmenu enz, alsook Konqueror met ftp en andere mogelijkheden. De menukeuze bevat enkel en alleen veelgebruikte programma’s, en iemand anders heeft bepaald welke dat zijn. Hoe ik het gewend ben bij KDE kan men altijd nog een keuze dieper gaan, doordat onder de meestgebruikte een keuze voor “meer” voorkomt, waarna een nieuwe rij mogelijkheden opduikt. Hier kan ik hoogstens onder “bijïnstalleren” proberen.

En software bijïnstalleren in Ubuntu of Debian is relatief gemakkelijk (“apt-get install softwarenaam”). Behalve als je een foutmelding in je installatiesysteem krijgt, bv ivm de servers waar de software vandaan moet komen. Maar er is ook een grafische manier om software bij te kiezen voor installatie, en die wertk ook goed (als de software die je wil erin voorkomt) In ieder geval was zoeken, downloaden en starten uit het “internet” menu van “xchat” totaal geen probleem; alles verliep automatisch, je moet enkel bevestigen.

Een USB disk werd goed herkend. Mp3 media werden uitgeprobeerd met “rythmbox music player”, maar dat ging niet zo vlot; ik wilde enkel 1 song spelen en geen hele jukebox inrichten, en bovendien was de mp3 codec niet aanwezig (ogg speelt wel).

Ok, zo moeilijk was ook dat niet: “Applications, Install, Search: mp3 codec” , en “GStreamer extra plugins” (de ugly set) kiezen. Daarna speelde mp3 vlot in Rhytmbox 0.9.6. Ubuntu bevat een aantal demonstratiebestanden, waaronder een filmpje met de titel “Experience Ubuntu.ogg”, dat Nelson Mandela bevat.

Met het probleem van de wireless kaart in deze ibm kon ubuntu ook niet uit de voeten, maar verschilt daarin niet van de andere distributies die ik probeerde; lijkt alleen met ndiswrapper te lukken tot nu toe.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress