5/2/2007

Voorzichtigste upgrade

Filed under: — cybrarian @ 4:44 pm

Bij het upgraden van een desktopsysteem dat op zich wel goed werkt is er altijd kans dat er nadien zoveel dingen anders zijn, dat de gebruiker allesbehalve tevreden is. Misschien zijn er zelfs dingen die niet meer werken: printers, netwerk (driver niet direct gevonden), netwerkdrives op de server (wat was de toegang login en password weer?), enz. Meestal geen permanente, maar eerder kleine problemen die even wat tijd of opzoekwerk vergen om ze op te lossen of in te stellen op de manier die voor de gebruiker herkenbaar is.

Met de investering van 1 harde schijf kan de upgrade naar een nieuw systeem voorzichtig gebeuren. Je kan vanaf dan in stappen werken, zodat je niet verplicht bent om het in 1 trek tot een (goed) einde te brengen.

  1. plaats een extra harde schijf in de computer om de nieuwe installatie op te doen; bekijk hoe je de kabels van stroom en data verwisselt voor je werkzaamheden.
  2. start installatie van CD/DVD
  3. sluit de nieuwe weer aan en doe de nodige instellingen als gebruiker aanmaken, netwerk, enz.
  4. doe de instellengen voor de desktop, en de configuratie van de programma’s
  5. importeer data van vorig systeem (sluit andere schijf tijdelijk aan als 2e disk of werk via netwerk of cd’s om de gegevens over te zetten. Documenteer het importeren voor deze versies – misschien moet je het opnieuw doen als er problemen opduiken. Verlies geen eenmalige data; zet voor mail: “leave mail on server” bv.
  6. laat het systeem testen: de belangrijkste taken laten uitvoeren; indien niet ok kan onmiddellijk terug naar het vorige systeem gegaan worden.

Sluit de kabels van de oorspronkelijke hd aan op de nieuwe telkens je verder werkt, en verwissel terug als je wil onderbreken.
De meestgebruikte programma’s zijn allemaal gestart zodat er geen introschermen meer komen. De mail en de documenten zijn aanwezig, de links naar externe systemen werken; de gebruiker heeft een “zachte overgang” en bezorgt de installateur daardoor ook minder stress.

Dit is een universele werkwijze natuurlijk, niets speciaal voor Linux. Maar met Linux heb je hier toch het voordeel dat je geen registratiecodes moet invullen of beperkt bent in het wijzigen van ingebouwde apparaten voor het “aantal” installaties van je systeem. En als je met een distributie op DVD werkt hoef je zelfs geen schijfjes te verwisselen om waarschijnlijk alle nodige software te installeren.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress