Herover de netbook: Ubuntu Netbook Remix op D150
Netbooks hebben geen CD/DVD-drive. Distributies komen op CD/DVD als bijlage bij tijdschriften of als downloadbare “image” om zelf te “branden”. Gelukkig kan je ook een USB stick gebruiken (als die groot genoeg is om de distro te bevatten).
Een programma als KIIIb is hier niet de oplossing, maar je kan ook een “image” naar een USB-geheugen “branden” met dit command-prompt commando *:
Linuxbox:~ # dd if=ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img of=/dev/sdb bs=1M
* Alles wat op de USB memory stick staat wordt gewist. Eerste lezen, dan doen 😉
Een netbook starten vanaf een ander medium betekent meestal bij het starten op “F12” duwen om het startmedium te kiezen. Normaal zie je daar tussen de harde schijf, de cd/dvd drive als die er is – bv extern aangesloten – ook de “usb drive”. Kies die en start ervan. Ubuntu heeft een mooie traditie opgebouwd om met een “live” systeem te starten, en op de desktop daarvan een icoon te zetten om te installeren. Klik daarop. Het systeem waarin je gestart bent installeert (hier Ubuntu 9.04 Netbook remix), waarbij eerst de harde schijf in het vizier komt; op dit toestel een 160 Gb exemplaar.
Verklein de bestaande Linpus – of wat je er ondertussen nog hebt staan – partitie, of verwijder ze helemaal en installeer Ubuntu Netbook remix. Na installatie doe je alle mogelijke updates. In mijn geval heb ik zelfs een volledige versie-upgrade gedaan naar Ubuntu 9.10, wat goed verlopen is. De nieuwe notebook versie heeft een andere desktop: 9.04 heeft links de programma’s en rechts de plaatsen (documenten, mappen) staan, met in het midden een desktop met een paar iconen. De volgende versie heeft links een aantal keuzes waaronder favorieten (waarmee het rechste schermdeel opent), gegevens en mappen, en verder de programma’s per rubriek als kantoor, grafisch, internet, enz.
Hoewel ik na installatie de draadloze verbinding niet onmiddellijk aan de praat kreeg, heb ik me daar niet in verdiept: de onmiddellijke en opeenvolgende updates van versie en systeem vangen dat meestal op leert de ervaring, die hier klopte. De eindversie kan probleemloos werken met de draadloze netwerkverbinding (wat niet zo vanzelfsprekend is. Er is natuurlijk ook met kabel verbinding mogelijk (zo gebeurde de update), er is geluid, de webcam werkt (test met “cheese”). Om geluid/beelden te bekijken die van niet-vrije bronnen/formaten zijn, krijg je gelukkig hulp; bij het aanbieden van een mpeg filmpje werd me voorgesteld om een download te bevestigen om de codecs af te halen. Daarna speelde het filmpje af met de ingebouwde video-player (Totem).
Het is natuurlijk ronduit een schande dat een fabrikant eerst profiteert van het succes van “lichtgewicht” besturingssysteem Linux, en zich dan laat sponsoren om “alleen maar een ander besturingssysteem” te leveren. Dus:
Link naar ubuntu netbook remix
Maar beter nog is bewust enkel hardware te kopen waar al een of andere vorm van Linux opstaat. Harde munt (ergens/niet besteden) is de enige taal die we als gebruiker/consument kunnen hanteren.