5/3/2007

BUG: soft lockup detected on CPU#0!

Filed under: — cybrarian @ 12:23 am

Bovenstaande is zowat de eigenaardigste foutmelding die ik in Linux al gezien heb. Ze kwam voor bij het uitproberen van een intstallatie op een laptop, en kwam erg intimiderend over. De achtergrond:

Nieuwe laptop met pre-installed Windows XP (nog net ontsnapt aan Vista – weet niet wat een dual-boot install daar zou geven). Eerste installatie van een officieel aangekochte versie van openSuse 10.2; de installatie geeft wel aan dat er wat werk zal zijn aan het updaten omdat niet alle hardware herkend wordt. Bv de netwerkkaart (Realtek) geeft geen kick en in het begin leek er ook met het herkennen van het beeldscherm iets fout te gaan, de installatie verliep verder in tekst-vorm.

Nadien gebeuren er rare dingen. De bootloader Grub start (keuze Suse). Tijdens de testen van het systeem blijft het hangen bij de usb2 test. Opnieuw starten en hij blijft hangen op een andere plaats, iets rond controle van het filesysteem. Elke keer “hangt” het systeem op een ander moment! Ook bij het starten in de “safe mode”.

Ter vergelijking heb ik er een Ubuntu “live” DVD (*) bij gehaald.
Die start onverwacht perfect, met beeld en geluid, en het herkent zelfs de netwerkkaarten (met melding dat de “radio frequency kill switch is on”, wat klopt, de schakelaar voor het draadloos netwerk staat in de uit-stand). Zonder probleem kan ik via de gewone netwerkkabel het net op. Deze versie hou ik dus achter de hand; er is een eenvoudige link op de desktop om deze Ubuntu op de harde schijf te installeren vanaf deze zelfde DVD.

Ik probeer ondertussen of Windows wel normaal opstart, maar dat blijkt te gaan. Terug naar Ubuntu – en plots een probleem! Ik krijg de melding

BUG: soft lockup detected on CPU#0!

Ik weet niet meer juist wat ik dan exact achtereenvolgens deed maar ik vermoed dat ik de dvd eruithaalde om opnieuw te starten. De dvd was uitgeworpen en de computer was al terug aan het starten voor ik de dvd-lade terug dichthad. De “dual boot” keuze verliep en het Suse Linux systeem startte op van de harde schijf. Zonder probleem blijkbaar, het gebruikte een goede schermresolutie en werkte normaal in KDE. Helaas wel zonder netwerk, dus geen snelle updates. Nadien lukte datzelfde niet meer.

Een zeer eigenaardige situatie. Soms start het systeem, maar meestal niet, en geen duidelijk aanwijsbare reden, oorzaak of zelfs maar plaats of moment in het (opstart)systeem.

Herken je het probleem:

vervolg:
Re: CPU soft lockup during bootup
Het probleem kan blijkbaar omzeild worden door de schakelaar van de wifi in een andere stand te zetten; daarna start het systeem elke keer goed. Nu het netwerk nog ….


(*) een “bootable” DVD met een volledig Linux systeem dat je kan draaien van de DVD. Je moet dan wel starten van de cd/dvd-lezer, op sommige computers kan dat door het indrukken van een knop bij het starten – hier bv F12 – waarna je kan kiezen tussen harde schijf en cd. Het systeem werkt natuurlijk trager, maar het is ideaal om te testen en te vergelijken (zie ook Knoppix).

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress