17/3/2007

Suse 10.2 live DVD: KDE

Filed under: — cybrarian @ 12:19 am

Suse Live 10.2Ik heb de keuze tussen Gnome en KDE bij het starten (startmenu zoals je bij dual-boot krijgt); en kies Kde (is 3.5.5 release 45).

Er komt geen keuze voor taal (start in Engels). Ik moet wel even zoeken naar de toetsenbord instellingen. Bij het icoon onderaan rechts krijg je de meest exotische talen/landen, maar geen Belgie. Ik ga dus via de instellingen in het Yast-programma; voor Suse gebruikers een logische stap, maar je moet het weten natuurlijk.

Als je root-toegang nodig hebt kan je de root console starten en “pwd” tikken om het password in te stellen (en opletten in het root venster zit je nog in qwerty!) . Daarna kan je dat root password ook gebruiken als je administratie-rechten nodig hebt om instellingen te veranderen in Yast bv. In Yast, via de toetsenbordkeuze, kom je eigenlijk in Sax terecht, dat alle instellingen van grafische kaart tot toetsenbord (keyboard layout) enz kan aanpassen, en Belgisch is er onmiddellijk te vinden. Daarna werkt mijn toetsenbord perfect.

(ps ondertussen heb ik ontdekt dat ik die omweg niet hoefde te maken voor het root password. In yast bij de vraag van het root password gewoon “enter” doen … root blijkt geen password te hebben … (en is dat dan veilig kan je je afvragen .. zelfs voor een “live” distro zou ik het toch liever anders zien, stel je voor dat iemand als root op je ip adres probeert in te loggen. Getest: gaat niet; firewall zal aanstaan en geen ssh doorlaten.)

Mijn muis deed even raar nadat ik in Sax per vergissing op grafische instellingen testen had geklikt, maar met overschakelen naar console (Ctrl-Alt-F3) en terug (Alt-F7) was het opgelost. De lettertjes op het scherm zijn niet echt helemaal kartelvrij. Op sommige plaatsen valt het meer op (browser) dan op andere, misschien kan de beeldscherminstelling veranderd of verbeterd worden.

Spijtig genoeg zie bij “mijn computer” je geen duidelijke verwijzing naar de bestaande harde schijf, vergezeld van een mogelijkheid om die te “mounten” om ze te lezen of zelfs te gebruiken om op te bewaren. Ik wist ze wel te vinden via de console en als root te mounten. Ik had eerst een mapje gemaakt /home/linux/harddisk en daarna deed ik
mount /dev/hda1 /home/linux/harddisk/
Je kan ze daarna bereiken vanuit konqueror.

Ondertussen is me opgevallen dat root een mapje heeft onder de home directory, en niet langer in de hoofdstruktuur onder /root; dus “/home/root” in plaats van “/root”. Verder word ik verrast als ik per vergissing op de ctrl toets druk; Firefox toont “access keys activated” en er staan op allerlei links letters met minuscule plakbriefjes; met die letter kan je dan navigeren, het zijn “shortcuts”. Maar ik kan het de volgende keer niet reproduceren.

Het is me ook opgevallen dat ik geen “Apache” vind. Ook geen Quanta (html-editor), geen KDE-devel, geen MySQL, geen Tux-racer. In Yast2 Control Center wordt gemeld dat geen installatiemedium gevonden is, en dat alleen geïnstalleerde packages getoond worden (helaas zonder beschrijving).

Wat ik wel vond: midnight commander, (het console scherm onder KDE heeft kleine maar duidelijke lettertjes trouwens), OOo (fr de es it ja pl br-pt) maar niet in NL, KOffice, enz. Dit is een live DVD gecombineerd met (veel) andere inhoud, bij een tijdschrift voor de UK markt, dus ik hou er rekening mee dat de beschikbaarheid van software helemaal niet representatief is voor de eigenlijke Suse 10.2 distributie in doos, die de reputatie heeft van heel volledig te zijn.

Het is de eerste keer dat ik zo’n handige Suse live” gebruik (ik heb dit blog artikel geschreven vanuit de “Live” gestarte Suse versie tijdens het uitproberen), en ik denk dat hij een plaatsje gaat krijgen in mijn tas naast mijn Knoppix CD… .

Maar anderzijds merk ik ook als ik wat te vanzelfsprekend begin te werken dat het niet is als een harddisk installatie. Er is *geen* vriendelijke knop op de desktop “install now”. En bij wat wild uitproberen (een zoek naar screenshot in startmenu waardoor hij op zijn trage dvd moet gaan zoeken) crasht zelfs de grafische interface. Ik krijg een loginscherm en met een simpele “enter” ben ik terug ingelogd en aan het werken; Firefox biedt me aan mijn vorige sessie, die niet normaal afgesloten was, te hervatten (of nieuwe te starten). Ik kies voor hervatten en kom mooi terug ingelogd op de site in mijn edit-venster terecht!

Daarna toch de “screen capture” toepassing gevonden, manueel deze keer, in het Applications, Utilities, Desktop submenu: “KSnapshot”.

Bron van de live-CD: Linux Format 91 “April 2007” (maar in de winkel in maart dus).
DVD bevat ook Mandriva One Metisse, GNewSense, … enz.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress