4/5/2007

e-mail programma automatisch starten

Filed under: — pinguim @ 5:47 pm

Situatie: KMail op een KDE desktop, met de vraag het e-mail programma automatisch te laten opstarten bij het starten van de computer.

Kort: Je kan daarvoor een link naar het programma maken in de Autostart map van de KDE gebruiker.

KDE heeft een map voor automatisch op te starten taken bij het aanmelden in de grafische omgeving. Die zit in je gebruikersdirectory in de (verborgen) kde map:
/home/gebruikersnaam/.kde/Autostart
Vanaf je in Konqueror in de home directory van de gebruiker “.kde” ingeeft, zie je verder de map Autostart al staan.
Als je Konqueror in die map hebt gestuurd, kan je uit een andere plek het symbool van het e-mail programma naar daar slepen, en bij het loslaten kiezen voor “Hierheen verbinden” of in de Engelstalige versie “Link here”.

Wat ook kan is in die Autostart map rechts klikken, “Koppeling naar toepassing”, en de gegevens invullen:
– Algemeen: de naam (zoals je die ziet in de map)
– Toegangsrechten: (hoef je niets te doen)
– Toepassing: Commando:
kmail
Naam en beschrijving is zowat eender, bv
KMail
E-mail programma

Soms zal je bij een commando van een bestaande link nog een aantal parameters zien staan, zoals kmail -caption "%c" %i %m, je kan die overnemen, ze dienen een naam te geven in de blauwe bovenbalk van het programma (die “netter” toont dan de pure naam van het uitvoerbaar bestand) en het gebruik van icoon en mini-icoon, en heeft iets te maken met “compatibiliteit” met oudere versies – kortom niet zo heel belangrijk, het zal ook werken zonder).

Bij het starten kijkt KDE in de Autostart map, volgt de link naar het e-mail programma om het te starten. Als het twee keer start bij het starten van je systeem, moet je je afvragen of je vorige keer het programma wel had afgesloten voor het afsluiten van de computer.

In plaats van het E-mail programma kan je natuurlijk eender welk ander programma nemen, bv de browser Firefox. Voor de juiste gegevens kan je kijken in de eigenschappen van een bestaande link naar Firefox, of je “sleept” die naar de Autostart map en kopieert hem daar.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress