23/6/2005

Mysterieuze weigering om grafisch te starten.

Filed under: — pinguim @ 9:27 am

De computer waarop ik werk is zo geinstalleerd dat hij bij voorkeur grafisch opstart met voorgeselecteerde gebruiker. Daarvoor zorgt “kdm”, de Kde login manager (nee klopt niet met de afkorting… Kde Display Manager schijnt het te zijn).

Mijn RH9 machine start alleen nog met een gewone login, en eens ingelogd kan ik met “startx” verder.
Ik leer dat kdm ook logt, namelijk in /var/log/kdm.log. (te bekijken bv met less /var/log/kdm.log)

Het aangesloten wacom tablet genereert meldingen in log, en nogal veel. Heel veel.
Door het grote aantal meldingen, en op een machine die zelden afgezet wordt, kan de logfile te groot worden (meer dan 2 gig). Daardoor kan de logfile niet meer geopend worden (bestandsgrootte beperking 2 gigabyte dus niet alleen bij Suse in ReiserFS blijkbaar), en start de grafische interface niet (kdm, de window manager waarmee grafische login gestart wordt).

Eenmalig kan het bestand hernoemd worden, het wordt dan nieuw gecreëerd bij starten. Op langere termijn kan log opgenomen worden in logrotate : /etc/logrotate.d/ Daar maak je een bestand “kdm” aan met als inhoud:
/var/log/kdm.log {
daily
}

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress