16/2/2011

Iconen (op desktop) in KDE

Filed under: — cybrarian @ 12:23 am

Als je zelf een link naar een bestand of locatie maakt in KDE kan je er ook een logo aan toekennen. Standaard zal er een beeldje voorzien zijn voor de gemaakte link. Klik rechts, eigenschappen, klik op het beeld, en je krijgt een venster waarin je een andere afbeelding kan kiezen.

Waar zitten die afbeeldingen? Je kan immers van een bestaande afbeelding een andere versie maken, of een afbeelding maken en in die directory/map bijzetten.

Vroeger waren die afbeeldingen “bitmap” afbeeldingen: een beeld dat uit gekleurde puntjes bestond. Het beeldformaat was bv .xpm. Om tegemoet te komen aan verschillende schermresoluties waren er verschillende “sets” van die iconen; met een lagere en hogere resolutie. De naam van de mappen van de iconen gaf de resolutie aan.

Maar ondertussen zijn er schaalbare beelden bijgekomen: “scalable vector graphics”. Die kunnen schalen naargelang de resolutie; er moet dus niet voor elke resolutie een apart beeldje beschikbaar zijn. Het bestandsformaat van die scalable vector graphics is wel anders: .svg bv.

Een zoek op het hoogste niveau van een Linux systeem, naar *.svg, toont de mogelijke opslagplaatsen van de iconen.

/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/ *
of
/usr/share/kde4/apps/marble/data/flags *

(*) Locaties op een Linux bestandssysteem; “link” werkt alleen als je met Konqueror op deze pagina bent. Konqueror is de browser/filemanager in KDE (standaard voor KDE 4.x).

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress