24/11/2007

Ubuntu alternate “encrypted”: nuttig voor laptop (wel dus)

Filed under: — cybrarian @ 3:19 pm

vervolg op een vorig artikel: “Ubuntu alternate: niet dus” – onder bijstaande link nog de beschrijving van het installeren vanaf die defecte cd/drive als opzoekreferentie.
Wat vooraf ging: Installeren van “alternate” CD KUbuntu 7.10 met encrypted filesysteem (versleuteld bestandssysteem) mislukte.
Achteraf heb ik ontdekt dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk de CD-lezer was, eerder dan de cd. Ik heb dan wel een encrypted systeem kunnen opzetten.

Maar dan had ik weer een ander probleem: ik bouw een paar dagen later de disk over in een ander toestel en start het systeem. Bij het starten toont hij een kubutu logo en vraagt de passphrase: “Enter password for sda5_crypt: _ ” en hoe ik ook probeer, ik geraak er niet door. Ik heb geen idee of ik me de passphrase niet meer juist herinner, of het overbouwen van de disk van invloed geweest is (*). Qwerty/Azerty toetsenbord kan ook een verschil maken; maar dat kan je uitproberen door naar een terminal over te schakelen met ctrl-alt-F1; die reageert in Azerty (alleen echo van de toetsen, je kan er niet werken).

Gelukkig had ik het systeem nog niet gebruikt, maar er zijn 2 dingen belangrijk: zeker de “wachtzin” niet vergeten, zelfs als je hem nog ongeveer weet zijn er veel te veel verschillende mogelijkheden om hem al gokkend terug te vinden. En twee: zorg van een backup van de data (natuurlijk algemene regel); waarbij de vraag zich dan stelt of je die niet-versleuteld bijhoudt. Dat kan bv het geval zijn bij een laptop die je versleuteld omdat de kans op verlies of diefstal veel groter is, maar waarbij de je backup op een niet versleuteld systeem houdt thuis of op het werk, waarvan je toch zeker genoeg bent.
(*) niet dus; zie onder…
* Ook hier geraakte ik weer uit. Het password dat ik gegeven had bij die tweede installatie was een ander dan de eerste. Door het verwisselen van de harddisk naar de andere computer had ik me vergist, wat ik daarna plots besefte (toen ik de disk alweer wou demonteren). Gelukkig, want ik denk niet dat er veel kans is dat je er nog aan zou kunnen…

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress