24/11/2007

OpenSuse 10.2, 10.3

Filed under: — cybrarian @ 11:16 pm

Ik las een kritische bespreking in het openingswoord van – ik denk een Duits, (misschien iX) – it-tijdschrift. Dat maakt niet minder nieuwsgierig om te installeren, het leek immers dat het vooral over een bepaalde combinatie van hardware ging.
Suse pre-install
Ondertussen duiken in Europa toch de eerste computers op met pre-installed Linux. En nee, niet waaraan je direkt zou denken als je de deining in de VS wat gevolgd hebt (nl Ubuntu/Dell). Maar wel van een fabrikant van mooie kleine computertjes, die ook wel “small form factor” genoemd worden. Als systeem is OpenSuse 10.2 voor consumentenmarkt of Suse 10 voor de bedrijfswereld verkrijgbaar. Het is blijkbaar een hardware fabrikant die zich kan veroorloven om zich onafhankelijk op te stellen van de softwaremonopolist; ze werken met postorderverkoop via een website. Daar kan je (op herkenbare manier), zelf je configuratie aanpassen; processor, geheugen, enz. Je kan bv het toetsenbord weglaten omdat toch geen “be” verkrijgbaar is. Spijtig genoeg geldt het aanbod voorlopig alleen voor Oostenrijk, Duitsland en het VK. (link)

(open)Suse versie 10.3 is ondertussen massaal als bijlage bij Linuxtijdschriften verspreid. Installatie doe ik later; ik lees uitzonderlijk de release notes en noteer daaruit:
Release notes die meest uptodate zijn:
www.suse.com/relnotes/i386/openSUSE/10.3/RELEASE-NOTES.en.html
Instant messenger is hernoemd naar “pidgin” (vroeger GAIM).
Je kan nu quota instellen voor gebruikers accounts, en wel vanuit yast.
Er zijn wat draadloos netwerkdrivers standaard voorzien.
De manier om dvd/cd’s te beschrijven is gewijzigd, sommige programma’s zouden daar last van kunnen hebben schrijven ze; ipv cdrecord, readcd, mkisofs en cdda2wav heb je nu wodim, readom, genisoimage en icedax. Ik zou vooral ook naar (eigen) shell scripts kijken die niet meer zullen werken, bv die backups maken op cd en zo. Er is een cdr-kit cdr-tools-compat pakket dat je hier even over kan helpen, maar de toekomst zal toch aan de nieuwe namen zijn blijkbaar; er zou meer mee mogelijk zijn.
Voor mp3’s (patentenprobleem! leve .ogg!) in bv Kaffeine kan je ofwel de codec na-installeren via Yast, ofwel van Xine naar Gstreamer omschakelen bij “player engine”.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress