25/11/2007

OpenSuse 10.3: grafisch scherm start niet

Filed under: — cybrarian @ 3:51 pm

Een installatie van versie 10.3 is mooi afgerond tot op het punt waar het systeem moet starten in het grafisch scherm. Er is blijkbaar iets mis met de instellingen van de grafische kaart of het beeldscherm.

Kort: ik heb het probleem omzeild zonder te weten wat er juist fout was. Ik ben er vanuit gegaan dat het enkel een instelling in het configuratiebestand /etc/X11/xorg.conf was. Ik wist niet wat de fout was, maar heb het configuratiebestand vervangen door een ander.

Ik heb dezelfde computer gestart met een andere Suse 10.3 dvd, waar een “live” systeem bij op stond; dat is een systeem dat kan starten en werken vanaf de dvd. Aangezien die live versie wel (grafisch) startte, moest die een juiste configuratie hebben. Dus ik kopieer die /etc/X11/xorg.conf file van de live versie (die bestaat daar alleen in het geheugen want je werkt uit het geheugen) naar een externe locatie (dat kan een usb stick zijn of een diskette of zo; ik heb het even op een webserver gekopieerd, maar je kan ook via webmail een mail naar jezelf sturen of zo).

Daarna start ik terug het “defecte” systeem. Ik haal de file af – ik heb geen grafische omgeving dus ik log in als root op een command prompt (CTRL-ALT-F2). Daar ga ik naar de plek waar ik de file wil: cd /etc/X11/ en daarna haal ik het bestand van het net: wget http://linuxuser.copyleft.be/xorg/xorg.conf bijvoorbeeld. Daardoor wordt de bestaande overschreven.
Suse 10.3 toolbar
Ik herstart de machine met shutdown -r now. Het werkt!

Screenshot: Nieuw icoon in de toolbar om de beschikbaarheid van updates aan te geven; lijkt wel een bloempje…

Volledig verslag zie hieronder …
Op een samenraapsel van onderdelen (HD 20 Gb, 512 Mb geh.) eens een OpenSuse 10.3 laten starten… Ik heb de indruk dat het usb toetsenbord niet herkend wordt dus ik sluit een gewoon aan. Het is een trage machine, dus de standaard install nam al vlug een uurtje in beslag. Na herstart wordt pas het wachtwoord voor root gevraagd als eerste scherm. En op die plaats hebben ze eraan gedacht om een “Test Keyboard Layout” veld toe te voegen zodat je niet per vergissing op een qwerty toetsenbord bezig bent met een Azerty wachtwoord. Origineel, nuttig! (of ben jij ook zo’n slimme die als wachtwoord toetsen heeft uitgekozen die op beide klavieren werken?) De standaard hostname is nu ook een combinatie van linux-… eindigend op een willekeurige set letters. Voordeel: als je verschillende systemen tegelijk installeert hebben ze niet allemaal dezelfde naam en iemand die het netwerk afschuimt op vers geinstalleerde systemen om in te breken voor de security patches geinstalleerd zijn weet niet op voorhand de naam. Ik geef een andere hostname en merk dat het klavier idd nog in qwerty staat – iets wat bij het begin van de installatie ingesteld kan worden maar nogal onopvallend in een menu zit en ik dus meestal vergeet met Suse. De netwerkconfiguratie wordt gevolgd door test op bereikbaarheid internet en download release notes. De vraag van het “Novell Customer Center” sla ik over (later), of ik kijk toch even bij details wat voor info ze doorsturen: processor, hardware platform, hostname (waarom??), cpu, dsl, graphicscard, isdn, memory, soundcard, selected Desktop environment (aha de discussie over hoe de verhouding KDE/Gnome ligt!) en besluit dat ik vanwege die laatste pop-poll toch wil deelnemen – ik zet wel de registratie code uit.

De laatste patches worden afgehaald – altijd nuttig als ondertussen nog hardwareproblemen opgelost zijn – en volgende update server is toegevoegd aan mijn configuratie:

http://download.opensuse.org/update/10.3/?alias=openSUSE-10.3-Updates

. Daarna wordt dan ook effectief een online update uitgevoerd (kan je ook overslaan). De eerste online update blijkt een update van de online update zelf te zijn. Alles werkt goed en we lijken daarmee van de problemen van hun door Novell geïntroduceerd update systeem af te zijn dat ze even ingevoerd hadden (ik dacht 10.2).
En nu is de lijst met echte updates afgehaald, en zijn er zo’n aantal security updates (rood) en een aantal aanbevolen updates (blauw), die ik maar ineens allemaal laat afkomen.
Ik heb nog geen geluid gehoord (AC97) wordt herkend, en na de laastes hardware configuratie … geluid maar geen beeld. Ik heb nog iets gezien van scherm en ratio 4/5, dacht dat het wel ok zou zijn dus heb het zelfs niet opgeschreven..
Ik neem een terminal (CTRL-ALT F2) en log in als root.
Ik start Yast met “yast” om het toetsenbord eerst juist in te stellen wat ik vergeten was bij installatie. Er start een mooie tekst-yast dus dat is geen probleem. Ik ga dan bij hardware naar graphics card en monitor, waarop het scherm wat begint te flippen. Ik kom niet terug in yast (zit in alt-F2 maar ligt uit programma), evenmin in een werkend scherm, dus ik ga naar het grafisch scherm met ctrl-altF7 en herstart de grafische schil met ctrl-alt-bs; geen resultaat.
Terug naar het yast scherm en ik merk dat ik er uit geraak met ctrl-c, eerder omgekeerd, terug in yast waar yast gebleven was.
Ik kies daar eerst Quit om de toetsenbordinstellingen al te verzekeren.
Daarna roep ik de grafische installer op (“sax2”)
Sax: access to your display is denied. En ik kom terug in het zwarte scherm met klein wit streepje. Zelfs sax2 -l werkt niet (voor low resolution).
Ik merk ondertussen (als ik de xorg.conf wil bekijken) dat mcedit niet geïnstalleerd staat. En hoe snel je iets bij kan installeren met yast op de commandprompt.
De failsave suse start ook niet (maar ik had al aan de xorg.conf geprutst. Ik neem een andere disc waarop een “live” versie staat, die kan starten van de DVD. En wonderlijk genoeg start die dus wel! Ik kies daar op de desktop het “install” log, en ben benieuwd wat voor resultaat dat zal geven..
Die loopt perfect!
Ik kopieer de xorg.conf file … even naar een externe locatie .. en nadien naar de harde schijf in /etc/X11/
Ik herstart. Het werkt!!!

Versie openSuse 10.3 kernel 2.6.22.12.01.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress