7/5/2008

Suse Linux 10.3 Live + Install en “ndiswrapper”

Filed under: — cybrarian @ 7:18 pm

Suse is weer wat gebruiksvriendelijker geworden: je kan eerst starten van de dvd * om te kijken of alles werkt, en als je tevreden bent op een icoon op de desktop klikken om te installeren;

Toch opmerkelijk dat er wat foutgaat: na installatie is de toetsenbordinstelling niet toegepast. Of beter gezegd; wel voor de root gebruiker, maar niet bij de aangemaakte gebruiker, die staat in US. Dat is snel terug verzet natuurlijk.

Ik heb een usb-draadloze netwerkkaart type “usb-key”. Ik check bij Yast of ndiswrapper en wireless tools geïnstalleerd zijn (ok, standaard blijkbaar). Ik kopieer de drivers naar /root en tik daar als root
ndiswrapper -i BLKWGU.inf
installing blkwgu …
en daarna om te checken:
ndiswrapper -l
blkwgu : driver installed
Ik tik nog ndiswrapper en daarna dmesg waar ik op het einde zie staan:
ndiswrapper version 1.47 loaded
en
usbcore: registered new interface driver ndiswrapper

Maar de configuratie in Yast lukt op geen enkele manier, ik zie geen usb-teken van leven van het ding. Uiteindelijk valt me bij het omsteken van usb poort op dat mijn muis uitvalt. Dat komt terug goed als ikde kabel van de usb-wireless stick terug uittrek. In de dmesg zie ik
over-current change on port 1
en
over-current change on port2

Net voor ik de usbstick in de vuilbak keil, probeer ik eerst nog eens met een andere dan de bijgeleverde kabel. Dat gaat wel: dmesg ziet
new high speed USB device using..
en allerlei gegevens waaronder
“USB 2.0 WLAN”.

Ik schrijf de idVendor=050d op en idProduct=705c en probeer met
ndiswrapper -d 050d:705c blkwgu
Het antwoord is :
Driver ‘blkwgu’ is already used for ‘blkwgu’
Dan opletten wie de configuratie mag doen, hier blijkbaar KNetworkManager, dus die moet werken ..

En ja, na wat proberen met het password en de juiste instellingen (heb de hexadecimale versie van de key moeten ingeven) werkt het draadloos netwerk wel degelijk!

Ik moet als root eerst “modprobe ndiswrapper” ingeven, wat ik ook nog automatisch kan laten gebeuren als ik wil.

(*) deze dvd zat bij Linux-magazine.com en bevat 32 bit, 64 bit en live versies.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress