18/7/2005

Muziek spelen

Filed under: — cybrarian @ 2:05 pm

Op een laptop met een Suse 9.3 installatie werden 2 mogelijke audio spelers zichtbaar in het menu / multimedia / audioplayer: alsaplayer en amarok. Ik heb op dit systeem nog maar eens uitzonderlijk een audio file nodig gehad, en ik geloof dat ik toen de alsaplayer heb gebruikt. Nu ik echter naar een groot aantal nummers van een verzamelcd wil luisteren, ergeren beide programma’s me. Het ene vanwege de onoverzichtelijke schermopbouw, het andere omdat het hapert bij het begin van elk nummer, ik vermoed door de schreeuwerige “pop-up” met de titel aanduiding en lengte van het nummer.

Ik zoek de installatie cd want ik snak naar de eenvoud en functionaliteit van xmms: X multi media speler. Geen programma om videoclips in te bekijken, maar wel een goede en eenvoudige interface, gebaseerd op de degelijke componenten-hifi racks van de jaren 80. Gelukkig is die idd nog beschikbaar, klikken en installeren dus. Hij is toegevoegd in het menu van de audio spelers. Ik laad de cd, start de speler, kies mijn preselectie, en speel de muziek.

Het enige wat ik van franje erbij wil is de “graphic equalizer/analyzer”, maar ook die is gelukkig sober van uitzicht in de standaarduitvoering: zwarte apparaten met blauwe leds. De lijst van de uitgekozen nummers kan je aan of afzetten, en als hij openstaat geeft die in dezelfde sobere stijl de lijst van de nummers weer (blauwe tekst), met het spelend nummer wit.

De xmms speler gaat al even mee, en met de hoge resolutieschermen van tegenwoordig wordt hij wel heel klein weergegeven. Er is een mogelijkheid om hem dubbel zo groot weer te geven, maar dat is een eenvoudige uitvergroting, waarbij de pixels ook groter worden. Het bedienen van de schuifregelaars van de equalizer is een van de plekken waar de zin van een scrollwiel op een muis duidelijk wordt; het is echt een goede manier, die zelfs bijna “analoog” aanvoelt.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress