26/6/2008

Wait until Spring Mandriva (2008.1)

Filed under: — pinguim @ 10:57 am

Mandriva 2008.1 (“Official”) van DVD geïnstalleerd; de installatie laat toe om eerst de DVD naar de harde schijf te copieren, zodat je hem nadien kan verwijderen en de hele installatie van de harde schijf kan doen (wat sneller gaat).

Bij gebruik leek Mandriva me trager dan OpenSuse 10.3 op dezelfde computer.

Op sommig gebied is Mandriva erg goed.
– Goede hardware herkenning
– Gebruiksvriendelijk van instellingen bv via Mandriva Linux Control Center.

Er is nogal prominent veel verwijzing naar Mandriva diensten, en soms zie je daar door de bomen het bos niet meer.

Bron DVD: Linux Magazine 92 juli ’08.

Nog een link naar een bespreking van 2008.0
Log van installatie hieronder.

Updata:

Bij een andere installatie heb ik deze DVD gebruikt om te installeren naast een bestaand systeem. Ik kon gemakkelijk (met Diskdrake) de bestaande partitie verkleinen om plaats te maken voor deze “Mandriva Spring”.
Nadien was bij het booten nog een keuze voor de andere distro aanwezig (andere Mandriva).
Add media sources bij eerste Add/Remove software installeert de software repositories.
De Software management tool geeft onmiddellijk een handig Find veld.
RpmDrake wordt eerst ge-update voor nieuwe installatie van software.

Eerste keuze: language. Als je daar Engels neemt krijg je maar een paar US/UK keyboards aangeboden, met een optie voor “more”. Daar: “Belgian”

Voor de indeling van de disk verwarrend veel keuze. Waaronder partitionering “with /usr”, “simple”, “server” waarbij niet gezegd of getoond wordt wat de consequenties zijn, en ook nergens “more” informatie kan getoond worden.

Simple met / sda(?), swap sda5 en /home sda? 20 gig.

Install KDE/Gnome keuze. (KDE)

Root password, user name en password, en user “icon” (nogal beperkte keuze).

Netwerk configuratie: bevestigt niet dat het netwerk getest is en werkt.
Daarna wel mogelijkheid tot updates (online). Ondanks de vorige keuzes gebeurt de mirror-keuze niet automatisch; bovendien blijkt er voor België geen te zijn (selectie: Zwitzerland)
Er komt een keuze “choose the packeges you want to install, geen keuze voor “all”.
Ik ga voort en er wordt niets geinstalleerd.
Reboot. De cd wordt niet uitgeworpen dus de installatie begint opnieuw.

Bovendien word je lastiggevallen met een Registreer-formulier die je wel can “cancel”-en.
De aangemaakte gebruiker wordt niet automatisch geselecteerd bij username/password, maar staat wel met gekozen icoon in een lijst.

Daarna een verwelkomingsscherm dat bijna automatisch naar een website leidt (ik kan nog net afvinken om steeds te starten). De browser (Firefox) heeft een balk vol Mandriva sites, en 1 web-muziekwinkel. Al snel verlies ik door de vele verschillende versies het Mandriva bos uit het zicht op de Community site.

Die muziekwinkel lijkt een vergissing te zijn. Van mij dan, het blijkt een community muzieksite met vrije, legale downloads.

Ik klik op een muziekstukje en daar gaat het fout: Totem music player start, vraagt een plugin, ik bevestig en moet het root password geven, maar No package named gstreamer0.10-soup. Tiens.

Even later een venster: “Packages installed: gstreamer0.10-gnomefs, -soup, -neon. Toch?
Een venster met “Totem requieres mpeg-1 layer3 mp3 decoder” met install from Fluendo (ik blijf bevestigen). Nu zit ik blijkbaar op een Codeina Web Shop in Spanje. Ik klik dicht en begin opnieuw, deze keer kies install from ik Mandrivalinux. Packages installed: gstreamer0.10-plugins-ugly en -ffmpeg.
En de muziek start idd. De muziek klinkt altijd erg overstuurd, eender hoe ik met het volume probeer.

Ondertussen heb ik nog eens op de updater geklikt. Die moet een lijst met servers installeren, ik kies enkel voor de minimale lijst. Er worden servers uit Duitsland geselecteerd.
Ik moet honderden keren bevestigen op “is it ok?” Ok, misschien tien.
Dan is de drakconf zelf geupdate, daarna nog eens een lijst van 102 packages. Inderdaad, alweer bevestigen, “ok” dus, …
Er is een evolutiebalk per lopende taak, maar niets over het geheel, dus geen idee hoelang het nog duurt, zelfs niet hoever je in verhouding bent.
Na een paar keer een screensaver wegklikken zag ik soms wel een aantal van totaal aantal. Maar wordt meestal overschreven door meldingen over het lopende pakket.

Het beeld is vlijmscherp. Onderaan een dunne menu-balk, zoals ik het graag heb.
Linksonder staat een ster en het woord “menu” om bij je programma’s te geraken.
Dan is er het icoon voor desktop, home, configure, en firefox, ernaast 4 genummerde dekstops en rechts de bekende iconen voor geluid, scherm, klipper, korganizer, stroom (terwijl dit geen laptop is), beagle, netwerk, en updates; daarnaast nog een klok en lock plus quit icoon.

Na het afsluiten van het systeem, en het de volgende keer opstarten staan twee nieuwe keuzes bij het startmenu; iets met desktop in.

…desktop 2.6.24.4-1mnb
…desktop 2.6.24.4-2mnb

Bij het starten is er F1 Help en F2 Other opties zichtbaar onderaan.
F1 geeft een mooi leeg venster.

Op de desktop iconen voor “upgrade to power..” (-pack) en “join mandriva co..” (mmunity), wat links zijn naar websites. Als je die weggooit, en ook het Welcome icoon, hou je Home, Wastebin, en Storage Media over op je desktop.
In het menu “Install en remove software” zoals je dat bij Ubuntu ziet.
Waarom ook nu weer “ok to continue?” zeker omdat je eerst een password moet ingeven.
De keuze bij Software Management: veel gnome applicaties (die niet geinstalleerd waren omdat kde werd gekozen). Helaas geen Gambas bij Development. Geen mc/mcedit bij editors of other (maar mc blijkt standaard al geïnstalleerd te staan!). Wel xchat, waarbij automatisch de nodige afhankelijkheden worden geinstalleerd. Geen apache of mysql, maar wel phpMyAdmin. Dat lijkt niet te kloppen, en door bovenaan een selectie van (graphic user interface) naar (all) te zetten, krijg ik meer keuze. phpMyAdmin selecteert wel apache, maar niet MySQL (manueel).

Maar “urpmi” is hier de manier om op de command prompt te installeren.

Via het control center, Hardware, kan je naar de Desktop effecten (3D); wat vraagt om de mesa-demos te installeren. (ok)
Je krijgt keuze uit: Geen, Metisse (vouwblad), Compiz Fusion (kubus) (Metisse)
Helaas gaat het na het uit-inloggen fout, en krijg ik geen desktop. Ik doe een volledige shutdown, en na het inloggen start een tool voor de 3D settings (Drak3D); daar kies ik dan maar een andere (Compiz), om te zien of die wel werkt op mijn hardware combinatie. Er wordt weer software geïnstalleerd, en ik moet her-inloggen + ctrl-alt-bs. Ook deze werkt niet en ik kies terug voor “geen”, maar ik kom altijd terug in de Drak3D terecht. Dat laat me dus met een onbruikbaar systeem achter, ook na een volledige herstart.
Geen probleem, dan log ik in als root, misschien kan ik het probleem rechtzetten. Maar dan ontdek ik dat root login niet is toegestaan… Ik neem failsafe en krijg dan een terminal .. -venster! Ik kan in de terminal zelfs “firefox” ingeven, die start maar zonder venster-rand. Ik kies terug KDE bij de instellingen van het loginscherm; blijkbaar was Drak3D daar standaardinstelling geworden, vandaar de verwarring.

Printer installeren vanuit het Control Center (installeert Cups): printers op het netwerk zoeken en configureren werkt prima (PrinterDrake tool).

Er is zelfs een “others” met UPS setup!

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress