17/8/2008

Twee schermen gebruiken (log)

Filed under: — cybrarian @ 5:55 pm

Vooral laptops hebben dikwijls een beeldscherm-uitgang. Die kan gemakkelijk gebruikt worden als extra scherm-aansturing.
Op een OpenSuse 10.3 met KDE 3.x ging dat zo:
Twee monitors aansluiten
Menu, start Yast.
Hardware.
Graphics card and monitor (dan start Sax2 – kan lang duren)
Scherm met Monitor, Display 1, onderaan : Dual Head Mode en “Configure”.
(bv “Activated in Xinerama mode with 1280 x 1024”)

Je kan kiezen je schermen naast elkaar te zetten, en de volgorde, of boven elkaar, en ook daar de volgorde.
Het pijltje loopt over van het ene scherm naar het andere.

Opgelet: als je een programma start zal dit soms niet op het hoofdscherm verschijnen, maar op het tweede scherm. Als dat niet aanstaatn zie je dat dus niet. Je kan onderaan in de knoppenbalk “rechtsklikken” en dan “move” kiezen, met de muisknop ingedrukt kan je het venster dan tot je actieve scherm schuiven.

Bovendien kan een programma of een onderdeel in het midden over de twee schermen komen (bv een bericht met een vraag, wachtend op antwoord, ev. met knoppen verdeeld over 2 schermen). Dat is niet zo erg omdat je de rand van het venster kan vastnemen om het op te schuiven.

Best heb je twee schermen met dezelfde resolutie, dat is het makkelijkst af te stellen en klopt het best in gebruik. Maar ook een verschillende resolutie kan, alleen levert dat soms wat eigenaardig heen en weer schuif-werk op.

Opgelet! Een laptop langdurig met een ander -extra- scherm gebruiken, belast het toestel meer. Daardoor kan er een probleem met de koeling optreden; die is er niet altijd op voorzien blijkbaar (de behuizing en ventilator zijn natuurlijk veel kleiner), en laptops hebben zo al de neiging om sneller te “verslijten” (hebben een kortere levensduur). Bij 1 toestel stelden we vast dat er rode zone’s op het scherm kwamen, alsof de grafische kaart “verbrand” was na enkele weken gebruik met extra monitor.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress