27/8/2008

DVD-installatie probleem (openSUSE)

Filed under: — pinguim @ 10:08 am

Probleem: Installeren van DVD lukt niet bij dit toestel (P IV met benq DVD lezer).
Hoewel de DVD lezer op zich wel werkt (van opgestart), loopt de installatie vast bij het zoeken van “CD 1”. Dezelfde DVD-distributie werd wel geïnstalleerd op een andere pc en een laptop, dus op zich is er niets mis mee.
Ik had geen ander type DVD-speler om tijdelijk in te bouwen, dus moet op zoek naar een andere oplossing. Misschien installatie via netwerk? Of de distributie van DVD op een oude ATA harde schijf kopieren en aansluiten? Ik probeer dat laatste; log hierbij.

In een ander toesetel aangesloten als sdb: een Fujitsu HD van 6 Gb (als tweede hd met “slave” jumper setting).
Start Yast, Partitioner,

 • delete partition hdb1.
 • Create Partition hdb, Format file system Ext3, start cylinder 0, end (use maximum value: 832), ok (goed opletten juist keuze, is op een minuutje geformatteerd!)
 • Systeem ingelogd als root, een subdir gemaakt om de hd te mounten:
  cd /root/
  mkdir /root/hd2
  mount /dev/sdb1 ./hd2
  en dan – vanuit konqueror – DVD naar hd2 gesleept – Konqueror kopie laten bepalen – 4.4 GB duurde toch minuutje of 10.

Harde schijf ingebouwd in te installeren toestel als tweede harde schijf en:

 • Gestart van DVD; ook deze keer val ik uit de grafische installatieprocedure en kom in “textmode” terecht. Daar een andere installatiebron opgegeven: HD, vraagt naam van de subdirectory (moest ik eerst gaan nakijken op de dvd). Aanvankelijk lukte ook deze installatie zo niet; de installatiedirectory werd niet gevonden.
 • Opnieuw gestart van DVD en op het beginscherm onmiddellijk twee keuzes gemaakt:
  • APCI afgezet *
  • Installatiemedium: HD met directory van de DVD-copie opgegeven.

De installatie gaat nu wel door, en verloopt normaal, en bovendien erg stil en snel (doordat ze vanaf de HD loopt).

* ACPI: (Advanced Power and Configuration Interface)

 • Mogelijk is dit de oorzaak van het hele probleem. In de opstartprocedure vanuit de DVD ging er “ergens” iets fout, na de detectie van alle systeem-eigenschappen; daarna leek de “herkenning” van de DVD aangetast.
 • Opvallend is ook dat openSuse 10.2 (ook van DVD geïnstalleerd) wel werkte. Bovendien werd in bij het afsluiten van het systeem de voeding van de computer helemaal uitgeschakeld, terwijl die met 10.0 bleef hangen op het eindscherm met een ‘klaar om uit te schakelen’ melding.
 • Het nu geïnstalleerde 11.0 systeem schakelt de voeding weer niet helemaal uit, dus blijkbaar is het booten zonder ACPI overgenomen in de installatie. Misschien was de omweg via de harde schijf helemaal niet nodig. Ik zou nu eigenlijk eens moeten proberen de apci terug in te schakelen …

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress