7/2/2012

FastBoot + openSUSE 12.1 op netbook

Filed under: — cybrarian @ 10:59 pm

OpenSUSE is misschien niet de meest vanzelfsprekende keuze, als je weet dat er speciale notebook distributies/of versies bestaan, maar als je de notebook wil gebruiken als een laptop (inclusief programmeeromgevingen enz) is het te proberen. Ook vroeger leverde een volledige Suse uitstekende resultaten op een netbook.

Vertrekkende van de standaardinstallatie met Windows en FastBoot, biedt openSUSE aan om

  • Shrink Windows partition /dev/sda2 to 79.35 GB
  • Schrink Windows partition /dev/sda5 to 20.09 GB
  • Create swap volumen /dev/sda9 of 1.45 GB
  • Create root volume /dev/sda10 of 5.16 GB with ext4
  • Create volume /dev/sda11 of 1.29 GB with ext4

Bij de titel “booting” komt een rode melding dat de bootloader geïnstalleerd is op een partitie die niet helemaal onder de 128 GB grens ligt, en dat daardoor het systeem misschien niet kan starten als het BIOS maar lba24 ondersteunt (foutmelding is error 18 during install grub MBR)
Ik ga verder en zal wel zien; installeren kan altijd opnieuw op een andere manier als het moet.

Na het eerste deel van de installatie start de netbook perfect op, en wordt verder geconfigureerd. Draadloos en netwerk met kabel werkt, en ik begin al te werken op het web terwijl de updates lopen.

Na een update wordt een herstart gevraagd. Het systeem start in euh… FastBoot! Klopt ook want ik had hem zo ingesteld 🙂
In de Windows-FastBoot combinatie had ik de instelling veranderd naar standaard starten in FastBoot; dat blijft dus behouden.

Als ik nu herstart en wat beter oplet, en F12 kies voor opstartmenu (“BBS popup”), en daar de harde schijf kies, wordt wel opgestart van de harde schijf, én wel van Suse met een boot-menu waarin ook de oorspronkelijke windows nog bereikbaar is, alsook windows2 en nog iets. Ik merk dat ik het systeem even tijd moet geven nadat de desktop zichtbaar is, bv tot ik het opstartgeluid gehoord heb, want anders lijkt hij niet te reageren en voert nadien toch alles uit wat ik geklikt en gedaan heb.
Ook vraagt na een paar seconden de KDE Deamon of zoiets toestemming van de admin (via kwallet wachtwoord); dat blijkt voor de wireless verbinding te zijn, die daarna aktief wordt.

Bij het sluiten van de netbook valt het systeem in slaap en bij terug openen ontwaakt het terug (vraagt wachtwoord).

Nu heb ik dus een goede combinatie, zoals ik hem had willen kopen: snel starten met een snelle kleine Linux die weliswaar “Medion FastBoot” heet (is Medion nu Linux distributeur geworden?), of starten met F12 van een volledig Linux systeem.

Er zijn weliswaar nog wat Windows-restpartities aanwezig, maar omdat ik niet weet hoe de FastBoot opgeslagen is en gestart wordt heb ik daar in eerste instantie niets aan veranderd.
UPDATE 31/03/2012:
Ik had het briljante idee om de Recover partitie leeg te maken en de partities wat te herschikken – de Medion FastBoot partitie liet ik staan. Het gevolg was helaas dat FastBoot niet meer werkt. Starten met F2 levert een pinkende cursor op.
In principe kan het toestel wel terug in originele toestand gebracht worden met de installatieDVD’s die erbij zitten, maar het is de vraag of dat de moeite waard is. Fastboot is bijgeleverd op een dvd als “sourcecode”, en de inhoud van de mappen lijkt dikwijls naar ubuntu te verwijzen. De software kan je ook afhalen, maar de laatste versie die online beschikbaar is, dateert ook ergens van in 2011, dus er lijkt niet veel updatewerk aan te gebeuren. Misschien installeer je dan beter een gespecialiseerde netbook distributie als Fastboot systeem naast je “grote” distrubutie.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress