22/8/2005

Overdreven knoppenbalk-reaktie

Filed under: — cybrarian @ 10:55 pm

Na een nieuwe Linux installatie met KDE 3.4 ergerde ik me onmiddellijk aan de opzwellende knoppen-animatie. Het moet gebaseerd zijn op de “hippe” takenbalk of knoppenbalk van de Mac: onderaan het scherm staat die in het klein, en als je met de muiscursor (pijltje) over de “knoppen” beweegt zonder te klikken, groeien die uit tot een groter formaat, en ik geloof dat er ook een naam onder het icoon zichtbaar wordt of zo.

In ieder geval, slecht afgekeken dus, en meestal totaal overbodig heb je nu een gelijkaardig effect op KDE 3.4: als je over een knop van de knoppenbalk beweegt, komt er een dikke afgeronde-rechthoekige ballon traag uit-geanimeerd, die dan hetzelfde icoon in het groot toont, vergezeld van – rechts ernaast – een geschreven titel en eronder een woordje uitleg. Bombastisch, hoewel misschien nuttig voor totaal nieuwe computergebruikers. Geen probleem, dan zet je dat effect toch gewoon af? (lachje: ondanks de overvloed aan opties toch gelukkig met zoveel keuze).

Ik ben begonnen met rechts klikken op de desktop, en in “configure desktop” instellingen af te zetten als “show tooltips”, ik zocht bij “Mouse Button Actions”, en nog veel meer onmogelijke combinaties. (Ja, ik heb een Engelstalig geinstalleerd systeem, maar denk niet dat het in het NL gemakkelijker zou zijn; de vertaalde begrippen zijn er meestal niet duidelijker op, en het blijven evenveel mogelijkheden).

Maar de goede oplossing dus: Control Center, Desktop, Panels, Appearance, General: Enable icon mouseover effects: af!
Wat zou ik dan willen? Gewoon een lijst, alles onder elkaar, ingedeeld in groepen van functies of plaatsen waar het optreedt, bv “desktop”, “reakties op muis”, “vensters”, enz. Elk item kan je in de lijst onmiddellijk aanpassen, en als je klikt op de kolom van de namen, wordt de lijst alfabetisch gerangschikt; handig als je de naam al weet en snel een instelling wil wijzigen. Of misschien bestaat dat wel ergens. Maar euh waar vind ik dat dan?

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress