7/12/2008

Linpus redt eMac

Filed under: — cybrarian @ 7:52 pm

eMac; foto wikipedia Werken op een Mac is leuk, tot je met de muis 2171 foto’s van een cd naar een mapje sleept en de muis even “hapert” onderweg. Resultaat: alle foto’s komen op de desktop terecht. Een serieuze stapel, echt. Je ziet bij de start van het systeem rechtsboven op de desktop de foto’s achtereenvolgens als thumbnail verschijnen, de ene over de andere. Het lijkt soms wel een filmpje als de achtereenvolgende foto’s op elkaar lijken. Maar enkele duizenden foto’s op de desktop als “preview” weergeven is voor de eMac wel te veel van het goede.

Het is een unix-systeem (OS-X), dus het crasht niet, maar het wordt wel zo traag dat je er niet meer op kan werken. Je kan enkel programma’s starten die in de takenbalk zijn opgenomen; met wat geduld is na een kwartiertje iTunes opgestart, en vanaf dan speelt die ook redelijk normaal. Maar Finder heeft meer problemen. Na een klik op Finder en een uur rust was het Finder-venster geopend, maar je kon er niet in werken. Dus je kan de foto’s niet weggooien. Je kan ook geen andere programma’s starten (ik dacht aan een terminalvenster bv). Vicieuze cirkel.

Ik geraak met veel geduld (een kwartier per muisklik) in de systeeminstellingen, zie dat de harde schijf niet vol is, vind daar bij netwerk het ip adres van de mac 192.168.1.2 en krijg ssh aangezet.

Dan haal ik mijn Aspire1/Linpus boven, sluit hem aan op het netwerk en test ping de mac: ping 192.168.1.2 reageert ok.
ssh username@192.168.1.2 antwoordt na verloop van tijd met de vraag om de verbinding te bevestigen en een wachtwoord te geven. Verbindig gelukt!
De uit Linux bekende commando’s werken ook hier:
ls -lF om de directory te bekijken, cd directoryname om van directory te veranderen, rm *.MOV om een reeks bestanden weg te gooien (opgelet, die zitten NIET in het vuilbakje erna. Weg is weg!). Op het scherm is er nog geen reactie te zien (thumbnails van verwijderde bestanden staan nog op desktop).
Een directory bijmaken, de foto’s ernaartoe verplaatsen:
mkdir ./../Documents/RedDeFotos
mv IMG*.JPG ./../Documents/RedDeFotos

De Mac reageert niet op zijn scherm; alle thumbnails staan er nog. Als hij al reageert zal het waarschijnlijk lang duren, dus we herstarten hem maar ineens vanop afstand:
shutdown -r now
De eMac herstart met een bijna lege desktop en werkt weer normaal.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress