14/9/2005

Linux naam misbruikt?

Filed under: — cybrarian @ 11:51 pm

Ik kocht onlangs een “Linux”-keyboard. Ik wilde wel een toetsenbord met de mogelijkheid om een paar toetsen te programmeren met de functie om van desktop te wisselen. Om niet te veel tijd te verliezen met installeren ging ik voort op de gegevens van de fabrikant over zijn “Linux”-toetsenbord, dat wel helemaal voor Linux gemaakt leek; er staat een pinguin op de toets waar normaal een vierkantjeslogo zit, en het toetsenbord heeft de bekende Tux in kleur opgedrukt links boven de toetsen.

Helaas. De bijgeleverde software is hopeloos oud (in Linux termen), en werkt alleen met Suse. Er is een “speciale editie” meegeleverd (Suse 9.1). De bestaande software heeft wel de source-code bijgeleverd, maar die is niet eenvoudig te compileren omdat die helemaal op Suse toegespitst is.

Wat zoeken op het web levert geen fraaie resultaten op … de fabrikant heeft er zich wel heel makkelijk en oppervlakkig (logo opdruk) vanaf gemaakt. Dat geeft hij zelf ook toe met het versienummer van de software (keyman 0.6), en je leest het zelfs van een eigen werknemer als je wat rondzoekt op het web.

Verder heeft het toetsenbord nog een aantal puur fysieke nadelen. Door de toetsen aan de zijkant te laten overlopen in het normale klavier, zonder afstand tussen, kan je als “blind-typende” niet meer tot een juiste stand van de vingers op het klavier komen; je voelt de grenzen van het gewone klavier niet. Je zit snel op een verkeerde toets bij veel voorkomende toetsen als ctrl en enter. De functietoetsen bovenaan zijn kleiner dan op een gewoon toetsenbord. Dat lijkt in Windows* niet veel kwaad te kunnen want na WordPerfect 5.x voor DOS gebruikt toch bijna niemand die toetsen (misschien een ALT-F4?). Maar in de Linux-wereld is dat anders. Doorlopend schakel ik bv over tussen verschillende schermen met de ctrl-F1 tot ctrl-F4. Als die dan kleiner zijn wordt ook dat moeilijker schakelen.
Voorlopig is “Cherry Cymotion Master Linux” voor mij een anti-Linux toetsenbord …

* Het toetsenbord bestaat met een andere doos, opdruk en naam ook als Windows-klavier.

Eén reactie op “Linux naam misbruikt?”

 1. Maicomedia schreef:

  Het desbetreffende toetsenbord werd met toestemming van Novell ontworpen, speciaal gericht voor Suse 9.1&+ gebruikers die vaak met media-software aand e slag gaan.
  Dat staat ook klaar en duidelijk op de cherry website als je goed gelezen had…

  Veel plezier met het compilen 🙂

  Als je je toetsenbord nog compleet hebt en neit vaak gebruikt en deze ook kwijt wilt hebben… mail me
  m’n email is als volgt:
  “naam die ik hierboven invoerde”atgmaildotcom

Powered by WordPress