17/10/2005

Suse 10 proberen?

Filed under: — pinguim @ 2:02 pm

Suse 10 lijkt klaar te zijn. De politiek van Suse is onder Novell enigzins veranderd, en je kan de distributie nu wel downloaden. Ze hebben ook een naamwijziging doorgevoerd: de vroegere “Suse Linux Professional” heet nu gewoon “Suse Linux”. Wat van de “Personal” versie geworden is weet ik niet zeker, maar ik veronderstel dat het de naam “Suse Linux Desktop” zal krijgen.

Startplaats voor download is het OpenSUSE.org portaal: www.opensuse.org. Ze hebben een “pure open source versie”, die geen commerciele software bevat als Adobe Acrobat Reader en browser media plugins.

Maar bij de “Novell” versie is een ook “eval” (evaluatie) versie te vinden die niet vervalt of in tijd beperkt is. Niet verwarren met de “live” DVD, die enkel dient om het systeem te draaien vanop de DVD.
(upd 12/2: Er bestaat ook een 64-bit versie van de DVD; zoek bij de download mirrors naar 64-bit.)

Als je de 5 iso CD’s download (samen 3.3 Gb) duurt dat ongeveer een werkdag aan breedbandaansluiting, en voor de DVD geven ze een 10-tal uur op, natuurlijk alles afhankelijk van omstandigheden als eigen en externe netwerkbelasting.

Download ook het bestand met de md5 checksums, die je dan kan invullen in K3b om de CD’s die je gemaakt hebt van de iso’s te laten controleren door het programma. Ze doen niet geheimzinnig op de site, integendeel, er is veel informatie beschikbaar over downloaden, branden van de CD’s, de mogelijk versies en de onderlingen verschillen, installatie, enz.
Have Fun …

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress