28/11/2005

Ubuntu is een verrassing … op Mac!

Filed under: — wigosix @ 11:04 pm

Ubuntu haalt steeds meer de (linux/vak)-media, en misschien heeft het feit dat ze nogal kwistig met hun CD’s om springen daar wel mee te maken. Natuurlijk is dat een lovenswaardig initiatief; Linux verspreiden, en wie er de middelen voor heeft kan ze inzetten.

Versie 4.1 van Ubuntu die ik ooit op een beurs kreeg, overtuigde me niet, maar de nieuwe versie 5.1 zit bijzonder goed in elkaar. Er is mogelijkheid ze in allerlei versies te downloaden, en dan als installeerbare CD te branden of als “live” CD (een CD waarmee je de computer start en werkt zonder het systeem op de harde schijf te gebruiken). En tot mijn verrassing was dat zowel voor PC als Mac het geval. Er is ook een nog uitgebreidere DVD versie.

De “Breezy Badger Live” CD’s werken goed; bij de Mac moet je wel de “c” toets ingedrukt houden bij het aanzetten om van de CD te kunnen starten. Maar dan begin je -vreemd zicht trouwens op een Mac- echt met een terminal met voorbijrollende lettertjes. Al snel kom je in een grafische omgeving (Gnome), en voelt het helemaal “Linux Desktop”.

(Test uitvoerd op mac mini met pc-hardware als muis, toetsenbord en monitor)

http://www.ubuntulinux.org/download

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress