26/8/2013

KDE4 en het knotify4 duiveltje

Filed under: — pinguim @ 11:21 am

KDE heeft een logo rechts in de takenbalk, waar een “i” van informatie duidt op allerlei meldingen van het systeem of programma’s. Er kan bv “mail succesvol verzonden”, “bestanden gekopieerd”, enz. gemeld worden. Het systeem dat daar achter zit heet KNotify, in de huidige KDE versie is dat KNotify4.

Op één van mijn KDE desktops lijkt er soms iets fout te gaan met die Notify. Knotify begint zoveel geheugen te gebruiken dat de werking van de desktop (en de hele computer) vertraagt, tot op een punt dat het lijkt alsof hij niet meer reageert. Servertaken worden ook getroffen, op afstand inloggen met ssh is zelfs moeilijk.

Via de terminal (sessie opgeroepen met ctrl-ALT-F2) ingelogd als root, het commando “top” ingegeven om te kijken wat er aan de hand is:
De grootste slokkop op gebied van geheugen blijkt knotify4 te zijn.

De desktop is zo traag dat ik niet naar de knotify meldingen kan gaan kijken, maar documentatie op internet geeft een mogelijke oorzaak: geluids-meldingen (in KDE heet dat blijkbaar phonon).

Volgens een beschrijving is de geluidsverwerking door xine de oorzaak, en kan je een andere “player” voor de geluiden instellen in phonon.

Hier is niet xine maar gstreamer ingesteld dacht ik, maar op dit toestel heeft dat niet echt zin, ik heb hier nooit het geluid ingesteld; dus ik zet de geluidsmeldingen van KDE af:

“Personal Settings” –> “Application and System Notifications” –> “Manage Notification” –> “Player Settings” –> “No audio output”

Ik houd het verder in de gaten en kom hierop terug moest het probleem daarmee niet opgelost zijn.

Bronnen:
http://forums.opensuse.org/english/get-technical-help-here/applications/462369-11-4-knotify4-seems-too-hungry-ram-cpu.html

http://paul-pach.blogspot.com.br/2008/03/finding-bloat-in-kde4.html

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress