29/4/2014

Monitorinstelling verloren? Valsspelen!

Filed under: — pinguim @ 1:17 pm

Nadat ik een computer met een TFT aangesloten geïnstalleerd had met openSUSE, hing ik er later een hp CRT monitor aan. Tot mijn grote verwondering werd die automatisch gedetecteerd, ongemerkt zelfs; en toont zich als “HP 7500”.

Helaas nadien, nadat ik het toestel had opgestart voordat de VGA kabel was aangesloten (nog snel ingestoken tijdens het opstarten), waren de instellingen verloren gegaan en kreeg ik een lage resolutie standaard VGA scherm (640×480). Ook met andere gebruiker ingelogd hetzelfde.

Ik start even de KDE-instellingen, maar niets te vinden. Ik start Yast, maar niets te vinden om mijn scherm opnieuw in te stellen.

Menu, Systeeminstellingen (van KDE), Hardware, Scherm en Monitor heeft 3 menu’s, waarvan het eerste relevant lijkt:

  1. Instellingen van het scherm: 640×480, hier zijn geen andere mogelijheden aanwezig. Er is geen mogelijkheid om er bij te maken.
  2. Schermvergrendelaar
  3. Gamma

KInfocenter Device Information geeft voor de X-Server aan:
OpenGL, Screen #0, 640×480, 96 dpi x 96 dpi

Yast, Hardware, Probing Hardware levert me geen veranderingen op, toont Monitor: Generic Monitor.

Ik vind nergens nog het configuratieprogramma voor de X-server, vroeger altijd in het menu terug te vinden xconfig of x11config of zoiets. Vroeger had je dat nodig om je scherm goed in te stellen, maar de laatste jaren zijn we verwend met volldig automatische herkenning, zodat ik nu zelfs niet meer weet waar de tools zitten om het manueel te doorlopen.

Ik probeer de luie oplossing: een TFT monitor aansluiten, opstarten, schermresolutie is nu hoger. Teurg de CRT aansluiten en weer opstarten. Klaar. (1024×768@76 Hz)

Misschien zal je teleurgesteld zijn om niet geleerd te hebben in welk configuratiebestand je in tekstvorm die resulutie kan gaan instellen, maar voor mij is hier nu alleen het resultaat belangrijk, en dat wordt op deze manier het snelst bereikt…

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress