15/8/2014

50 jaar BASIC: Gambas2 maakte programmeren weer “fun”

Filed under: — cybrarian @ 7:00 pm

In 1964 werd door John Kemeny, Thomas Kurtz en hun studenten BASIC gemaakt: Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code.

Gambas2 logo Gambas2 is niet alleen een aangename kennismaking met programmeren op Linux, het is ronduit mijn favoriete programmeeromgeving. Gambas bestaat nu al meer dan 9 jaar (sinds versie 1.0 – hoewel er sinds 1999 aan gewerkt werd), en is geëvolueerd naar een stabiele versie 2 en een volop in ontwikkeling zijnde versie 3. Gambas staat voor: Gambas Almost Means BASic

Vergis je niet in de verwijzing naar “basic” – Gambas is een moderne object-geörienteerde programmeertaal voor Linux, die zowel programmeren met klassen (Classes) als traditioneel modulair programmeren mogelijk maakt. Je kan zowel scripts maken die uitgevoerd worden door een interpreter (zonder GUI), als volledige desktop applicaties, met toegang tot databanken, web, enz.

Het blijkt ook een handige taal voor hardwareprojecten met Raspberry Pi, tot en met besturing van een volledige domotica-systeem. Het lijkt me om al die redenen ook de ideale programmeeromgeving om les programmeren mee te geven.

Voor een onderneming een ideale taal om applicaties mee te ontwikkelen voor eigen intern gebruik, ook dankzij de ingebouwde manier van inpakken van de broncode van een project in een .tar.gz bestand voor opslag en verspreiding (tot en met installatiepaketten voor diverse Linux distributies). Bv data-entry, conversie scripts, …

Voor industrie kan ik me voorstelling dat je er aangename besturingen en dashboard panelen mee kan programmeren, of kostprijsberekeningprogramma’s waar heel wat parameters en databanken aan te pas komen. Of een handig data-entry programma op maat, of tijds- en materiaal registratie.
De IDE

Sinds november 2007 wijdt copyleft.be er trouwens een aparte Nederlandstalige blog aan: gambas.coypleft.be/blog. Daar vind je meer informatie over installeren, gebruik, voorbeelden enz.

Zo ziet de IDE eruit (deel schermafbeelding rechts) :

Als je een gewoon grafisch project maakt, krijg je automatisch een Form FMain.
Dubbelklik om editor te openen en tik daarin :
Message.Info("Hello World")
en run met de startknop met de groen pijl. Inderdaad je eerste programma!

De principes van gambas vatte ik zo samen (gedeeltelijk nog gebaseerd op versie 1):

Voor versie 2 is het gbx2 (gbr2) gbi2, gba2, gbc2, en verder gambas2 (interpreter), gambas2-ide.

Compiler: gbc Compiler

Interpreter: gbx
Interpreter

Archiver: gba Archiver

(volledige uitleg hier)

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress