21/3/2006

inZOOMen

Filed under: — pinguim @ 2:26 pm

Per toeval herontdekte ik een al lang vergeten toetsencombinatie. Ik was aan het proberen de inhoud van een site groter te maken, waarvoor ik ctrl-plus gebruik in Konqueror. Was het een andere browser op dat moment, of iets met het toetsenbord, ik weet niet meer, maar ik probeerde even wat andere combinaties omdat het niet direkt werkte. En zo kwam ik op ctrl-alt-plus. Dat geeft een inzoom op het scherm stelde ik tot mijn verbazing vast. Ik kon een aantal keren dieper inzoomen en met ctrl-alt-min terug uitzoomen. Als je blijft inzoomen kom je uiteindelijk terug op een normaal scherm.
Later snapte ik waar het vandaan kwam, toen ik bij een installatie problemen had met de configuratie van de X server (beeldscherminstellingen). Met de genoemde toetsencombinaties schakel je om tussen verschillende resoluties van het scherm en het was louter mijn interpretatie dat ik “inzoomde”. Alhoewel het effect soms wel klopt (sommige scherm instellingen rekken uit in 1 richting), en het inderdaad handig kan zijn om een detail op je scherm groter te laten zien aan iemand die meekijkt. Je krijgt een virtueel scherm dat groter is dan je beeldscherm, en je kan met de muis je “zicht” op het grotere scherm doen verschuiven.
ps: Ik gebruik telkens het min en plus teken op het numeriek klavier, op het beperkt klavier van een laptop werkt het niet.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress