27/3/2006

Flash Plugin om op site te geraken

Filed under: — pinguim @ 2:07 pm

Er lijkt bij sommige webontwikkelaars een ziekelijke gewoonte te bestaan om sites te beginnen met een animatie. Dat duurt langer om in te laden, het duurt langer eer je door kan klikken naar waar je naartoe wil, soms loopt het ook vast, en in sommige omstandigheden krijg je de “animatie” zelfs helemaal niet te zien, want het is geen standaard web-formaat! Je hebt er een pluging van een bepaald bedrijf voor nodig, en elk bedrijf kan zijn eigen plugins verzinnen en kiezen op wat voor computers het wel of niet werkt.

Een van de bekendste plugins is de “Flash” plugin van M.A.C.R.O.-media (“My Apllication Cannot be Read by Others” ?). Gelukkig bestaat er wel mogelijkheid om de bedrijfsgebonden plugin toch te gebruiken op Linux. Dat werkt zeker voor de browserfamilie van Netscape / Mozilla / Firefox, voor Konqueror heb ik het zelf niet geïnstalleerd staan, maar het zou ook werken. In ieder geval houdt de maker van zo’n site er best rekening mee dat het soms niet hetzelfde werkt op alle computersystemen, het leidt soms tot browser-onstabiliteit, misschien werkt het geluid niet, enz.

Een flashy voorbeeld is de site www.systemplus.com, die zijn gebruikers de link stuurt van de site. Die begint met een flash plugin – als je die plugin niet hebt of kan installeren, verhinderen ze je de toegang tot hun site. Sommige sites zijn zo slim toch minstens onderaan nog een gewone link te zetten, die wel html/web standaard is. Dan kan je zo verder op de site – hier niet dus. De klanten die niet afhaken maar elders gaan proberen wat er dan wel gebeurt met die flash plugin ontdekken dat die dient voor … de landkeuze! (Check uw dichtstbijzijnde webguru of er met gewone html geen lijstje gemaakt kan worden, of kijk eens rond op het web – ja dus, en al van in de web-prehistorie).

Voor wie toch aan het knutselen wil:
Je kan de plugin voor Mozilla enz. downloaden en zelf installeren.
Ik heb het geluk met een bestaand systeem te werken dat “apt get” heeft, een software installatie programma.
Ik moet alleen vertellen waar “apt” de plugin moet gaan zoeken.
echo "rpm http://macromedia.mplug.org/ rpm macromedia" >> /etc/apt/sources.list
of gebruik bv mcedit om het er bij te tikken, tenzij het er al staat natuurlijk. Daarna vraag je “apt” om de lijst terug in te lezen:
apt-get update
Je ziet de macromedia rpm site toegevoegd worden, dus daarna kan je laten installeren:
apt-get install flash-plugin
De plugin wordt afgehaald en vraagt:

“Please run /usr/lib/flash-plugin/setup to enable Macromedia Flash plugin 7”

Dat commando ingegeven (nog als root):
/usr/lib/flash-plugin/setup
Je ziet niets maar dat is hier een goed teken. Ik heb Mozilla afgesloten en terug opgestart.
Als ik naar de Macromedia site ga krijg ik deze keer :

“plugin is installed.”

or: Settings / Configure Konqueror / Plugins. Kies rechts onder “Netscape Plugins” voor “scan”, en indien nodig help door de directory te kiezen waar je de plugin voor Netscape/Mozilla/Firefox hebt staan- niet zelf geprobeerd.)

Sites: (all in English)
de praktische uitleg
de commerciele uitleg
vraag Shockwave.

Opgelet, Shockwave is nog iets anders en heb ik nog niet gevonden voor Linux; er wordt wel aktie gevoerd tegenover de fabrikant om een Linux-versie te vragen.

Het zou natuurlijk beter zijn dat makers van een nieuw soort plugin daar altijd de specificaties of de broncode van vrijgeven zodat het voor alle computersystemen kan gemaakt worden. Uiteindelijk is het toch de bedoeling van de maker van de inhoud dat iedereen het kan zien, wat nu niet het geval is.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress