9/2/2009

Ubuntu frustraties

Filed under: — pinguim @ 10:51 am

Achtergrond: KDE gebruiker (die een aantal -voor een Ubuntu-gebruiker misschien vanzelfsprekende- kunstgrepen niet kent). Zie ook post (binnenkort) “Ubuntu bewondering”.

 • Scherm plots ingezoomd: tijdens het typen moet ik blijkbaar een toetsencombinatie getroffen hebben die een speciale betekenis heeft: heel erg inzoomen op een stuk van het scherm. Redelijk belachelijk als je daar plots zit, bovendien niet weet hoe je er terug uitgeraakt! Ik heb het niet bewust gevraagd, weet niet bij welke toetsencombinatie het gebeurd is, heb geen idee hoe terug op mijn normaal scherm te komen.
  Update: ik heb het nog eens voorgehad bij het maken van een e-mail adres; naast de ALT-GR toets staat de “windows” toets. Ipv ALT-GR + 2 om @ te maken, die “win” ingedrukt met de 2 geeft blijkbaar vergroten. Daaruit leidt ik af dat de combinatie met 1 terug verkleint.
 • Menu “Applications, Add/Remove Software”: hoe zoek je hier naar een programma dat … kan, bv een hex editor? Zoek is hier alleen op naam van het programma. De indeling per rubriek is te “breed”. Na wat proberen blijkt dat je niet alleen de naam maar ook een deel ervan kan ingeven, bv “hex”.
 • Ubuntu 8.10 + OpenOffice.org 2.4 verknoeide een sxc (OpenOffice.org v1 spreadsheet) bestand. Het kan ook niet hersteld worden door OOo! Blijkbaar is het openen van en werken in het bestand dat op een smb-server (hier Linux+samba) staat, de oorzaak van een fout in het bestand. Ook op andere distro’s al veel problemen gehad met werken in OOo bestanden die op een smb-share staan.
  PS: Met een hex-editor heb ik achteraan willekeurig een paar nullen verwijderd en terug bewaard; daarna kon de sheet gerepareerd worden bij openen.
 • Schermafdruk: Menu “Applications , Accessories, Take Screenshot”: De mogelijkheden zijn “Grab the whole desktop en Grab the current window. Ik wil echter een bepaald deel van het scherm, in kde en xfce kan je een deel van het scherm selecteren bij een screenshot.
  (09/02/2009; Ubuntu 8.10 – the Intrepid Ibex)
 • Iconen: Ik heb in mijn documenten map een nieuwe map gemaakt voor “MijnProgramma”. Ik wil het icoon veranderen: en Rechtsklik, Properties, klik op het icoon van de map om het te wijzigen. Ik verwacht nu de keuze te krijgen uit een aantal iconen, systeem iconen of wat er beschikbaar is. Maar ik krijg enkel een “file open dialog”, geen aanwijzing waar ik de systeem iconen moet gaan zoeken vanaf hier.
  (09/02/2009; Ubuntu 8.10 – the Intrepid Ibex)
 • Bestandsbeheer: Menu “Places, Home Folder” geeft een venster met iconen. Rechts veranderen naar “List View”.
  De kolommen zijn “Name Size Type Date Modified”.
  De kolom “Name” is veel te breed, ik probeer hem te versmallen. Gaat niet. Verbreden gaat, versmallen niet.
  Als ik het hele bestandsbeheer venster versmal, wordt de kolom “Name” wel smaller! Misschien is het een bug, en wordt de minimum breedte berekend op basis van de lengte van de langste naam, en gebeurt daar iets fout want de kolom blijft veel breder dan de langste naam. Bovendien wil ik misschien niet de hele naam zien, soms heb je bestanden met heel erg lange namen die niet relevant zijn omdat je naar de datums aan het kijken bent. (09/02/2009; Ubuntu 8.10 – the Intrepid Ibex)

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress