22/9/2014

Dropbox

Filed under: — cybrarian @ 2:18 pm

Dropbox is een prive-bedrijf dat je toelaat bestanden samen te gebruiken en ze gemakkelijk te beheren via een browser (Firefox) of een Dropbox-eigen programma (geen opensource/freesoftware).

Voor bv openSUSE kan je de one-click install gebruiken van hier. Dat programma zorgt later voor de download van de eigen software van Dropbox, nl een deamon die op je systeem draait. Je geeft dus een extern bedrijf de toelating om software te draaien op je pc!

Bij de dropbox installatie kan je een melding krijgen dat python-gpgme niet is geinstalleerd, waardoor geen digitale handtekeningen kunnen gecheckt worden. Python-gpgme is iets uit de Gnome-stal dacht ik (Debian-Ubuntu), en maakt het signing gebeuren bruikbaar voor python (“pygpgme exposes the gpgme library to Python”). Je kan die eerst bij-installeren alvorens verder te gaan. (In openSUSE beschikbaar in devel:languages:python, en gewoon bij te installeren vanuit Yast; zoek “gpgme”).

Daarna zal de dropbox installatie starten met het downloaden van de software, uitpakken, en eindigen met het installeren van een icoon in je takenbalk onderaan (KDE).

Het Dropbox venster opent met de keuze of je al een dropbox account hebt of niet. Zo ja, kan je de gegevens ingeven.
In je gebruikersdirectory (home/gebruikersnaam/) komt een extra map te staan: “Dropbox”. Als je daarop klikt, opent je bestandsbeheerder (KDE: Dolphin) en toont de inhoud van die folder – m.a.w. de inhoud van je opslag op de Dropbox server.

Vanaf je ingelogd bent, zal je een gigantische toename van het netwerkverkeer zien (bv met desktop-widget Network in KDE). Je computer wordt gesynchroniseerd met je online opslagruimte; m.a.w. alles wordt naar je computer gekopieerd wat daar staat; dus dat kan wegen op je data-verbruik!

Dat verkeer kan je even stilleggen door op het icoon rechts te klikken, en “Pause Syncing” te kiezen. Het drukke verkeer valt dan stil (zie dal in grafiek); op dezelfde plaats kan je resume kiezen om er mee verder te gaan, of heb je andere keuzes als sluiten van het Dropbox programma.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress