3/4/2006

Vrije software op halfvrij systeem

Filed under: — wigosix @ 12:45 am

De kern van het besturingssysteem van Apple’s Mac OS-X bestaat uit vrije software (een BSD variant), het bovenliggend systeem is eigendom én geheim van Apple. En hoewel ze niet erg te koop lopen met die vrije software kern, maken ze het toch mogelijk om een heleboel vrije software te draaien.

Op “vrije unix-achtigen” zoals Linux wordt dikwijls gewerkt met het X Window Systeem, ook wel X11 of XFree86 genoemd. En Apple levert dat bij op de eerste systeem-CD. Je kan het eenvoudig installeren door te kiezen uit aanvullende programma’s (standaard staat het niet geïnstalleerd).

Steek OS-X install disk 1 in de computer.
Zoek “Optional Installs”, en klik het open.
Welkom bij de ‘Optionele software’ Ga 3 x door tot je bij Aangepaste installatie op .. komt.
Kies het driehoekje voor Programma’s om de keuze te zien.
Kies onderaan “X11” door het vierkantje aan te klikken en installeer.

Daarna is X11 op de computer aanwezig. Programma’s die er gebruik van maken zijn “Gimp”, OpenOffice.org, enz.
Apple over X11
XFree86.org

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress