6/11/2014

Firefox neemt over

Filed under: — cybrarian @ 2:12 pm

Stilaan begint firefox ook de slechte gewoontes van andere browsers over te nemen, bv onder het voorwendsel van gebruiksvriendelijkheid.
(bv Firefox 33.0 op OpenSUSE 13.1)

URL-Wijsneus
Eén van de irritante reakties van recente versies van Firefox is het zelf interpreteren van wat je intypt als URL. Als Firefox bv “denkt” dat de domeinnaam “http://myserver.mydomain.loc” niet juist is, gaat het dat zelf vervangen, en wel ZONDER HET TE LATEN ZIEN door bv een zoek op internet en een gokje uit de resultaten. Dat kan als gevolg hebben dat je op een verkeerde site komt, en met wat pech op een met slechte bedoelingen opgezette site die zit te “vissen” naar fouten, en je bezoek misbruikt om malware op je los te laten of je op een andere manier te bedriegen.

Afzetten dus!

Tik in de url :

about:config (Zal waarschijnlijk niet werken: about:config, dus tik het manueel in zonder http:// ervoor)

Doe een zoek op “fixup”.
Dubbelklik op de lijn met browser.fixup.alternate.enabled zodat de waarde achteraan afstaat (Value = false).
Doe een zoek op “keyword”
Dubbelklik op de lijn met keyword.enabled zodat de waarde achteraan afstaat (Value = false).

Menubalk

Ook is de menubalk standaard verdwenen. Je kan rechts bij het icoon met de horizontale streepjes een deel van de functies terugvinden, maar niet alles (bv welke versie van Firefox heb ik?).

Met de linkse ALT toets breng je het menu terug: druk die even in en het menu komt (tijdelijk) tevoorschijn. Anders moet je in de instellingen gaan zoeken om het permanent terug aan te zetten.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress