13/11/2014

Acer Aspire (1)ne van Linpus naar openSUSE

Filed under: — cybrarian @ 11:28 pm

The One is back
Een uitgeleende acer Aspire One is terug in mijn handen gekomen, (uitgeleend om een twijfelaar tussen tablet en netbook te laten gebruiken. Hij koos voor tablet *) en ik heb ondertussen een andere netbook. Ik kan dus wat experimenteren met deze, die slechts 512 Mb geheugen heeft, wel een “geheugen uitbreidingsslot” waar een 1GB SD card in kan, en een SSD van een schamele 8 GB in plaats van een harde schijf. Ik herinner me dat ik vroeger soms startte van een externe usb-disk waarop ik een volledige Suse had staan (versie moet ik eens nazien, dacht 12.x).

Misschien zijn er ondertussen wel ssd’s met grotere capaciteit die erin zouden kunnen, maar ik wilde eerst weten of een oude** distributie, openSUSE met KDE 3.5 dacht ik, er op zou draaien. Ik heb openSUSE 11.4 dan op een uurtje geïnstalleerd met de hulp van een externe usb-DVD drive, en (eigenaardig genoeg?) zonder probleem. Ik heb de standaard SUSE installatie gevolgd.

Daarna heb ik:
– Linux Kernel 2.6.37.1-1.2-default i686
– KDE blijkt versie 4.6 te zijn
– eth netwerk: werkt
– draadloos netwerk: werkt (vanop desktop op netwerkicoon geklikt, activeer draadloos, toonde onmiddellijk beschikbare netwerken en ben verbonden na het wachtwoord opgeven.
– Firefox is 4.0 beta
– Harde schijf ongeveer 3,2 Gb gebruikt (van de 6.7 beschikbaar – bijna de helft dus)
– het “Storage Expansion” slot bevat een SD kaart en die is gewoon leesbaar vanuit Suse. Als de andere ook leesbaar blijft heb ik dus 2 cardslots; misschien kan ik van 1 een permanente home/documents maken.

Volgende stap is kijken welke updates voor 11.4 ik nog kan versieren, en of ik Gambas geïnstalleerd kan krijgen om er een “appliance” van te maken ….

Updates
su
zypper ar –refresh -r http://download.opensuse.org/evergreen/11.4/openSUSE:Evergreen:11.4.repo
zypper update

Er komen wel wat meldingen van vervallen repositories, maar daarna begint zypper ijverig allerlei te installeren.
Ondertussen duikt de SSD disk regelmatig richting 4Gb vol. Dit lijkt langer/even lang te gaan duren als de oorspronkelijke installatie, maar ik ben al blij dat er updates zijn, ik verwachtte me helemaal aan een foutmelding van vervallen repositories.

Bovendien is er wondermooi nieuws: openSUSE 11.4 heeft als “Support End” juli 2015 (volgens wat ik nu lees op de openSUSE Evergreen pagina).***


* Nu ik zie wat het verschil is tussen wat ik er nu op geïnstalleerd heb en de Linpus die erop stond, vrees ik dat de netbook-tablet keuze wel onrechtmatig beïnvloed is.

** Ondertussen ook uit het Evergreen project gevallen las ik hier:
https://en.opensuse.org/Lifetime

The following distributions have reached their end of life and should not be used anymore:
openSUSE 11.4 – November 5th 2012 (done)
Note: The Evergreen community, long term support, for 11.4 has basically stopped on 2014-07-27 (done).

*** Misschien dus juli 2015? Dank aan het Evergreen team!

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress