14/11/2014

Taalinstelling in KDE4 desktop op Linux

Filed under: — pinguim @ 5:59 pm

Een KDE 4.x die oorspronkelijk Engelstalig geïnstalleerd is, moet omgezet worden naar een Nederlandstalige desktop.

1. Taal afhalen
Bij-installeren talen: kies in de softwarebeheerder van je distributie (bv Yast) de NL-talige onderdelen van KDE, bv door een zoek op “lang” van language, meestal krijg je dan van allerlei programma’s de talen, bv -nl versie te zien. Kies, bv naargelang je KDE of Gnome hebt, het taalpakket van je desktop met -nl.
(misschien kan je deze stap ook overslaan, en haalt je distro automatisch alles af na het kiezen van een andere taal)

2. Taal kiezen
In Yast2 heb je bij tabblad “System” een “Language” keuze. Je kan de eerste taal kiezen, en/of bijkomende talen.
Als je de eerste taal verzet, heb je rechts een onopvallende “Details” knop, die je een onderscheid laat maken tussen de locale setting voor user root (ctype/yes/no – mijn voorkeur daar is “no” – wel Engels voor root dus), en de gedetailleerde Locale Setting (nl_NL, nl_BE, ..) waar je nl_BE kan kiezen.
Ok.

De nodige software wordt afgehaald, zoals bv de nl-talige Gimp help, spellingscontroles, kde4 en eventueel kde3 taalbestanden, libreoffice, .. Als je uitlogt en terug inlogt (of automatisch bij volgend opstarten) krijg je de Nederlandstalige menu’s in de programma’s die het voorzien.

Punt komma
In het office pakket (in Calc) kan je nu vaststellen dat je niet meer zo vlot met het numeriek klavier kan werken, omdat het een punt geeft in plaats van een decimale komma.
In LibreOffice Extra, Opties, Taalinstellingen kan je bij Locale instelling “NL Be” aanvinken om het decimaal scheidingsteken te laten meewerken met de locale instelling, en met andere woorden een komma te gebruiken voor de toets waar standaard een punt op staat.

Als je andere problemen hebt kan je in de KDE instellingen nog fijn-afstellen hoe moet omgegaan worden met de cijfertoetsen, bv standaard aan bij opstarten, of altijd cijfers gebruiken voor die toetsen, enz.

Website-taalkeuze
Daarnaast heb je nog de voorkeur van bv je browser; ook in een Engelstalig geïnstalleerd systeem kan je de browser een voorkeurtaal laten kiezen bij websites die taalversies hebben. Ga in Firefox naar Edit, Preferences, content: Languages
De choose knop toont bv Engels voor VS en UK. Druk “Select Language to Add” knop, kies “Dutch/Belgium” en voeg toe met de “Add” knop. Bevestigen. De browser blijft in het Engels, maar de site-keuze wordt nu NL/BE, bv op de website van je bank.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress