1/3/2015

Lichtgewicht postscript viewer voor LXDE

Filed under: — cybrarian @ 1:39 pm

Op zoek naar een ps (postscript) viewer, om een printvoorbeeld te tonen van een bestand dat bewaard is in het .ps formaat. Dat kan je vanuit zowat elk programma door bij het print-venster niet te kiezen voor één van de beschikbare printers, maar naar “file” of “bestand” te printen. Je krijgt de mogelijkheid om de plaats te kiezen waar het .ps bestand bewaard wordt.

Dan kan je het:
– bekijken met een “viewer” die postscript bestanden kan weergeven.
– ook terug printen, bv op het moment dat je printer aangesloten is of je op een locatie met een/je printer bent.

Als je een standaard LXDE installatie hebt, zal je bij rechtsklik o phet .ps bestand waarschijnlijk office of Gimp aangeboden krijgen om het document te openen. Beide zware programma’s, die lang duren om op te starten, en waarvan je geen van de vele mogelijkheden nodig hebt bij het bekijken en/of afprinten van het bestand.

Ik bekeek dus XV, maar dat waarschuwt al voor een beperkte (niet GPL licentie), en blijkt het document ook niet zomaar te openen bij rechtsklik – kies toepassing. Eens XV gestart, kan je wel het .ps bestand openen.

Ik wil geen KDE programma’s installeren omdat die mogelijk veel extra libraries nodig hebben, probeer nog ristretto, viewnoir en xzvg (geen ps bestanden?), simplescan (kan geen bestanden openen?), dus ik kom terecht bij ghostview.

Ghostview


Lichtgewicht, beetje ouderwetse interface, maar het werkt wel.
OpenSUSE: Zit in de package “publishing”, standaard OSS repositories en waarschijnlijk zijn bijbehorende libraries al geïnstalleerd voor andere doeleinden.

http://pages.cs.wisc.edu/~ghost/

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress