17/2/2009

Tweede Linux van USB disk

Filed under: — cybrarian @ 1:05 am

Om op een netbook een andere dan de standaard geleverde Linux distributie te installeren is een kleine omweg nodig; het toestel heeft natuurlijk geen CD/DVD lezer. Ik heb ook geen externe USB-dvd lezer, en heb geen zin om een speciale usb-key te prepareren.

Ik installeerde dus een nieuwe linux distributie op een externe usb-disk. Ik sluit die eerst aan op een andere laptop en doe daar de installatie naar de usb-disk; de harde schijf had ik uitgetrokken*.

Daarna de usb-disk aangesloten op de netbook (AA1), en de configuratie gedaan (hardware is natuurlijk verschillend). Zo snel mogelijk de repository van de DVD afzetten en de online repositories aanzetten! Vanaf dan kan je verder mits een internetverbinding.

Het volledige log hieronder:

Bedoeling is een van usb-disk startend systeem te maken. Ik heb een installatie op USB-disk gedaan maar ze start niet meer (knipperende cursor op zwart scherm sinds ik de bootloader repareerde want het eigen systeem startte niet meer).

Ik maak op de laptop een boot-loader optie bij en kies daar als kernel image /media/usbdisk/boot/vmlinuz-2.6.27.7-9-default
en als initial ram disk:
ipv /boot/..
/media/usbdisk/boot/initrd-2.6.27.7-9-default
en als root device ipv /dev/sda1
/sdb1
Het enige probleem is nog de lijn:
resume=/dev/sda5 splash=silent showopts
ik maak er de swap op de disk van:
resume=/dev/sdb2 splash=silent showopts
Ik heb ook alle /media enz veranderd in /sdb1

Nadat ik per vergissing mijn goede bootloader optie veranderd had in plaats van één bij te maken, dat eerst hersteld – gelukkig voor ik herstartte; ik ben nog eens door de boot-configuratie gelopen als controle en toen zag ik het.

Nu heb ik dus een extra menukeuze naast Suse 10.3 en Failsafe: USBdisk20Gb.
Bij het opstarten een fout: Error 15: File not found – press key to continue.
Gelukkig krijg je dan terug de boot keuze en kan je gaan aanpassen…
Ik haal de resume er helemaal uit, laat splash=silent showopts staan
Ik ga terug door de kernel image en ramdisk en selecteer via Browse de /media/disk/boot (ipv /dev/hdb1). Bewaar en probeer.
Ik kreeg weer dezelfde foutmelding en het valt me op dat de kernel optie niet hetzelfde path heeft als de root optie. Ik zet manueel /dev/hdb1 in de paden.
disk/by-id/usb-SAMSUNG_HS020GB_10000E000F96C88A-0:0-part1
Helpt allemaal niet. Misschien moet ik toch maar de instructies volgen om met een boot-image download te beginnen? Ik probeer met een openSUSE 11.1 cd die ik heb liggen als “bootable” OpenSUSE Live CD, verder volg ik de stappen:
– start met de CD in KDE live.
– sluit de usb-drive aan.
– venster komt op; Do Nothing en Always do this.
– selecteer usb drive in systeem via “My computer”
– de beschrijvingkomt niet meer overeen; als ik verder ga lezen zie ik dat het script nog niet bestaat voor de 11.1 versie die ik hier heb.

Tweede poging:
– ik haal de harde schijf uit mijn laptop. Dat heeft tenminste het voordeel dat ik er niets aan kan verprutsen.
– ik probeer te starten vanop de usb-disk waar al een installatie op staat: dat gaat niet
– ik probeer, zonder harde schijf, een installatie te doen vanaf de DVD naar de usb-disk. In eerste instantie probeer ik een “repair installed system”, om toch wat installatie-tijd te recupereren. Tijdens deze procedure wordt gevraagd om een swap partitie te aktiveren op sda – zou dat niet sdb moeten zijn? Of omdat ik de harde schijf verwijderd heb verandert die nummering misschien?
Nee, even later komt er een foutmelding op sda5: wordt verwijderd uit fstab.
Ik krijg een foutmelding dat de system repair (van openSUSE-Promo 11.1) niet overeenkomt met de geïnstalleerde versie (openSUSE 11.1), met een waarschuwing om de package database niet te beschadigen. Ik ga toch voort (is immers geïnstalleerd van deze dvd).
Missing packages: configure-thinkpad, tpb, tpbconfig, tpctl. Ik laat ze bij installeren, hoewel niet van toepassing voor gebruik aan ander toestel waarschijnlijk. Hopelijk komt er zo vlug mogelijk een scirpt uit om deze usb-intallatie “universeel” te maken (te gebruiken op andere computers).
– Er komen nog wat vragen (alweer thinkpad dingen, en cups enzo), ik bevestig alles om bij te installeren of te corrigeren.
– Bootloader fout laten herstellen met optie openSUSE 11.1 en Failsafe. Hier wordt inderdaad het pad resume=/dev/disk/by-id gebruikt. “The boot loader was installed successfully” klinkt als muziek.
– Onmiddellijk gevolgd door Boot Loader Error Detected. Na nog een repair geen foutmelding meer: System restart …
– start eerst van de dvd, daarna van de “local harddisk”. De gebruiker van de usb-disk installatie wordt voorgesteld als user login… Het werkt nu op de laptop, maar eigenlijk was het de bedoeling dat op een netbook te gaan gebruiken!

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress