20/5/2016

Arduino (starterkit)

Filed under: — cybrarian @ 11:21 pm

Hoewel de Arduino al een hele tijd bestaat, zijn er weinig Nederlandstalige beschrijvingen te vinden buiten die van de verkoopspunten. Vreemd als je denkt dat het een project is om jeugd te laten omgaan met electronica.

Arduino, starterkit

ArduinoStarterkitOpen
Arduino is een bordje van rond 25 euro, dat dienst kan doen als electronisch beslissingsbordje (microcontroller) voor eenvoudige projecten met een of meer sensoren en een reaktie naar leds of motortje. Die worden allemaal meegeleverd in deze officiele arduino starter kit, en daarom kost de hele starterkit rond 100 euro. Er zijn nog andere starterkits zoals de ARDX die iets goedkoper is, en een boel handige insteekkabeltjes bevat in plaats van bruggetjes zoals in deze, maar geen klein led-scherm, ook de andere kits zijn meestal wat goedkoper, en wat minder luxueus uitgegeven.


Uitpakken

Het is een heel mooie, verzorgd vormgegeven doos, de arduino starter kit. Als je ze opent komt het arduino project book eruit tevoorschijn; een al even mooi boek, ingebonden, en in kleur geillustreerd.

ArduinoStarterkitUitgepakt

Onder het boek zie je een verzameling kartonnen doosjes geschikt, waarbij die van het arduino bordje zelf opvalt door zijn kleur; de andere doosjes zijn stijlvol goudkleurig, en sober voorzien van nuttige informatie over de inhoud. Onder de doosjes zitten nog een aantal kartonnen decor-elementen om projecten mee te bouwen. Zo zit er een gevouwen controlepaneeltje in waar nadien leds en een schakelaar door geprikt worden. De beschrijving van de functies is voorgedrukt op het karton.

Ook een opvallend onderdeel is een houtkleurig plastic bordje (in het boek trouwens als hout beschreven), dat modelbouwachtige uitdrukbare deeltjes bevat. Het dient als houder voor de arduino, waarbij vier uitgedrukte deeltjes dienen als voet en op de hoeken in het bord gedrukt moeten worden. De andere onderdelen zijn nodig in bepaalde projecten.

De andere delen hebben ook telkens een passend doosje: electronische onderdelen als leds, condensatoren, weerstanden, enz. Dit doosje schuift open, waardoor het handig blijft om de componenten nadien terug in op te bergen. Het lcd scherm, de usb kabel, een experimenteerbord (breadbord) waarop je zonder solderen electronische componenten mee elkaar kan verbinden, een doosje met een DC motor en een servomotor,

Het boek
Helaas wordt een redelijk klein lettertype gebruikt dat met goudkleurige druk in de inleidende pagina’s niet altijd een even scherp leesbare tekst aanbiedt. Gelukkig is dat in de tekst van de 15 beschreven projecten iets beter. Er is geen pdf versie van de tekst meegeleverd of beschikbaar; de tekst zelf staat onder een Creative Commons licentie die geen commercieel gebruik toestaat.
Er zitten ook handige illustraties bij, zoals de uitleg over weerstanden lezen:
weerstandenlezen

In één blik vind je de weerstanden uit de starterkit terug:
weerstandeninstarterkit

Programmeeromgeving
Wat bij de kit niet geleverd wordt is de programmeeromgeving die je nodig hebt om de code op de arduino te krijgen. Voor Linux is zelfs de beschrijving niet in het boek opgenomen, maar wordt enkel verwezen naar de website
www.arduino.org/linux
waar enkel sprake is van Ubuntu (versie 10.0.4 ?@!)
http://www.arduino.org/learning/getting-started

De software (momenteel Arduino IDE 1.7.10) kan je afhalen op:
http://www.arduino.org/download
dat geeft arduino-1.7.10.org-linux64.tar.xz van 68.3 MB.
en dan heb je deze “Getting started” uitleg nodig:
http://www.arduino.org/learning/getting-started/arduino-ide-on-linux-based-os

Ik vat het even samen: (… later misschien)

Dan zijn er nog wat “cheatsheets” als de zypper cheatsheet:
http://www.arduino.org/learning/getting-started/download/22_3096d8ad3b7b1cd2cd5dc97edbc67ee4
en de algemene unixlinux cheatsheet:
http://www.arduino.org/learning/getting-started/download/20_5290062098dd4f7fddfc9e9df2f9bbd4
maar dat zijn algemene spiekbriefjes voor unix, linux en zypper (pakketbeheercommando op o.m. opensuse).

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress