28/7/2016

Pinguino!

Filed under: — cybrarian @ 7:58 pm

Linux tijdschrift Italië
Rome, juli 2016

Een tijdschriftenkios ik het station. Uit het aanbod van Linux tijdschriften één voorbeeld: Linux Magazine Agusto 2016 met inbegrepen DVD met Fedora 24, verkocht voor 6 euro.
Het beslaat 100 blz als voor een achterkaft meegeteld worden. Daarvan zijn 16 hele bladen reklame, 15 als je een blad voor de aankondiging van het septembernummer met abonnementsformulier er niet bijtelt. De 15 % reklame is niet storend omdat ze telkens uit een heel blad of twee naast elkaar gelegen bladen bestaat, en dus nooit de artikels doorkruist.
Net zoals veel magazines spelen ze dus vals met de datum, want het is maar iets voorbij half juli bij aankoop.

Inhoudelijk valt één artikel in de rubriek hardware op doordat het niets met Linux te maken lijkt te hebben; een vergelijkende test van 4 zoom-camera’s gespreid over liefst 8 bladzijden. Ik heb schuin door de tekst gekeken, en zag nergens een verwijzing naar het gebruik van die camera in combinatie met een Linux desktop computer of bijhorende programma’s.

Een ander artikel, ook in de rubriek hardware, gaat over het controleren van een webcam via je smartphone, en lijkt me ook weinig of niets met Linux te maken te hebben.

Tips en Tricks gaan gelukkig wel over Linux; DNS server, e-mail en scripting, enz.

De cover story loopt over 12 bladzijden en gaat over Linux op je tablet.
Er wordt beschreven hoe je root kan krijgen op je tablet, m.a.w. volledige controle kan krijgen over je tablet, als eerste stap naar de installatie van bv Ubuntu Touch. Er wordt gewezen op het maken van een backup. Dan is er informatie over de bootloader en de installatie van Ubuntu touch zelf. Verder configuratie en gebruik, en combinatie met de cloud als opslagruimte.

De gaming rubriek beslaat drie bladzijden. Het gaat over een gaming site waar je blijkbaar een Windows computer moet hebben om te registreren. Daarna kan je je blijkbaar wel behelpen met een Steam Client voor Linux.

Verder een uitgebreide “Android corner” van 8 blz. en de artikels gaan allemaal over apps uit de play store.

Een ander groot artikel is een browservergelijking; waarbij ze Firefox, Chrome, Opera en Vivaldi naast elkaar zetten.

Andere onderwerpen:
– een whatsapp bot voor de raspberry pi
– een foto bewerken met GIMP
– videobewerking maken met Kdenlive
– videodriver problemen oplossen (Ubuntu)
– Singularity over virtualisatie en containers
– OpenVPN om via het internet op een computer te werken
– cursus streaming audio server (met Vortexbox)
– processen en threads, coreutils
– een artikel over een bug in het versleutelde bestandssysteem eCryptfs in Linux.
– wat te doen als een van je accounts gekaapt is (ook niet echt over Linux dus).

Arduino wordt 1 keer vermeld in de gadgets rubriek, met de nieuwe naam van de starterkit, die nu Genuino heet; niets over projecten met of programmeren voor Arduino.

Vermelde distributies: Mint, PCLinux OS, Ubuntu, Fedora, Parrot Security OS, Vortexbox,… en ik kan er nog gemist hebben.

Eén echt belangrijk Italiaans woord heb ik bijgeleerd: Pinguino!

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress