11/4/2005

Linuxuser tegen wil en dank

Filed under: — pinguim @ 3:04 pm

Na uitval van een computer (waarschijnlijk de voeding, mogelijk het moederbord getroffen door een grote stroomuitval en teruginschakeling voorbije weekend) had ik snel een vervangtoestel nodig. Deze gebruiker was nog een Windows-gebruiker, en ik had geen vervangtoestel beschikbaar.

Voor de Linuxgebruikers heb ik meestal wel een voorgeinstalleerde computer staan, waar ik tussendoor eens iets op test, maar een licentieboekhouding doen voor reservetoestellen is er echt te veel aan.

Ik had nog een PIII staan waar als test ooit een Mandrake 10.1 geinstalleerd was, als demo voor thuisinstallatie bij iemand. Een volledig nieuwe installatie zou beter zijn maar meer tijd vragen, en die had ik niet.

Snel een nieuwe gebruiker aangemaakt. Instellen van e-mail programma KMail was geen probleem; smtp server uitgaande mail invullen, inkomende mail server invullen, gebuikers naam en wachtwoord. Leave mail on server, zodat later bij de herstelde computer de post terug binnenkomt.

De enige uitdaging was om aan de gebruikersmap te kunnen op een Windows NT server. In principe niet moeilijk als je weet dat Samba bestaat.
Met het smb protocol kan je inloggen net als een Windows gebruiker. Maar de pc die als stand-alone geconfigureerd was had niet direkt verwijzingen naar Windows servers of hoe ze te bereiken. Wel een smb-status venster, maar daar kon niets bijgemaakt worden.

Dan een link gemaakt op de desktop met als url smb://naam@WinNTserver/usermap.
Klikken, password invullen en klaar; de map opent en de gegevens waren beschikbaar.

Wordperfect documenten openen gaat niet met OpenOffice, als het toestel langer in gebruik blijft moet ik misschien een Abiword installeren. Ik heb zelfs de installatie-cd’s van deze Mandrake niet meer, dus dan moet ik eens kennismaken met downloaden en installeren van software op Mandrake. En Firefox zet ik er dan ook bij, want momenteel is alleen een Konqueror op en geen Mozilla browser.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress