13/3/2017

gcompris hangt plasmashell (Leap 42.2)

Filed under: — cybrarian @ 1:52 am

Ik installeerde enkele educatieve softwares op een openSUSE Leap 42.2. Daarna ga ik naar het menu, onderwijs, Diversen … en dan hangt de desktop. Muiscursor (pijltje) beweegt niet meer, de lopende monitoring tools op de desktop bevriezen, en de hele desktop is niet meer bruikbaar.

Ik kan wel omschakelen naar een sessie op CTRL-F1. Ik log in als root en zie met top dat plasmashell voor zowat 100% de processortijd in beslag neemt. En waarschijnlijk met iets heel doms.. in een rondje draaien bv.

In de desktop kan je met de Control-Alt-Backspace toetsencombinatie wel de grafische sessie afbreken (misschien 2x CTRL-ALT-BS nodig).

Ik vond op deze post https://forums.opensuse.org/showthread.php/523406-Menu-freeze-if-gcompris-qt-is-installed de perfecte beschrijving, wel voor Tumbleweed ipv Leap. Maar ik heb inderdaad ook de Qt-gcompris versie geïnstalleerd. En ook de beschreven oplossing werkt voor mij perfect:

rm /usr/share/appdata/org.kde.gcompris.desktop
rm /usr/share/applications/org.kde.gcompris.desktop

Daarna geeft het menu “Onderwijs / Diversen” me mooi “Tux Paint”.
Onder dat menu krijg ik “Onderwijs / Lesprogramma’s / GCompris”, en ook dat menu werkt.
Ik ben er dus zelfs beter aan toe dan de auteur van voorvermelde post.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress