22/1/2018

Bodhi Linux Legacy of Puppy Wary op oude laptop?

Filed under: — cybrarian @ 12:22 am

Bodhi Linux 4.3.1 was na lang proberen een distributie die werkte op een bepaalde oude Toshiba Satellite. Een andere was Puppy Linux “Wary”.

Ik probeerde verschillende distro’s “voor oudere hardware” uit, maar dit is de eerste en voorlopig de enige waarmee ik enige beweging in het systeem krijg (ik vermoed vooral grafisch systeem probleem). Het vorige systeem hierop was vermoedelijk een Lubuntu; dat startscherm was nog te zien maar startte niet – misschien was het ook enkel een overblijfsel van een lang geleden installatiepoging).

De live distributie draait – weliswaar tergend traag – vanaf DVD. De ingebouwde touchpad muisbesturing werkt, evenals externe usb-muis.

Ik probeer deze distro te installeren vanuit het eigen menu (utilities.. ?), maar dat lijkt te eindigen in een freeze (of gewoon zeer trage aktie, kan ook). Misschien moet ik opnieuw beginnen van een usb-stick, zou wat sneller moeten gaan.

Bodhi Linux 4.3.1, 32 bit live (bron: dvd LXF230, Nov 2017), of 720 Mb download, 2,5 GB geïnstalleerd.
Bodhi is gebaseerd op Enlightenment Foundation Libraries (EFL)/Elementary Toolkit.
Afgeleid van Ubuntu LTS

Wary

Puppy Linux 5.5 “wary” start van live dvd nog sneller dan Bodhi. Je moet het toetsenbord kiezen (Azerty BE), een timezone (Europe, Brussels), en XOrg/VESA, scherm (1280×1024), scherm (maximum), en even later is de desktop gestart.
Je kan een netwerkverbinding kiezen, en die is standaard (dhcp) snel in orde.

Ik probeer hier de “install” link op de desktop, en het systeem lijkt een installatie te doen. Achteraf moet je wel zelf voor je bootsector zorgen; volgens de uitleg in het menu Systeem, Grub2.. maar dat staat daar helemaal niet, wel een boot(sektor) manager configure menu, elders vind ik toch wat ik zoek, en start een nieuwe grub installatie, voeg de huidige installatie toe als bootkeuze, en bevestig nog een en ander.

En dan, als ik even niet kijk, wordt het scherm zwart, maar de computer blijft draaien..

Ik heb nu geen tijd meer om voort te doen, dus hoop hier later op terug te komen…

Later:
Boot van dvd met puppy.
Op sda1 bestaat wel een /boot/grub directory maar die is leeg.
Ik probeer daar een menu.lst te maken:

title puppy
root(hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 ro

dat lijkt niet te helpen.

Met de dvd gestart lijkt er geen /boot dir te zijn.

Ik kan via het menu wel kiezen voor de bootloader installer, met twee opties: simple en expert, maar het installeren van de bootloader lukt daar niet.
Ik probeer uit het menu een andere bootloader installatie, nl die voor DOS, en dat lukt wel. Het is nogal een omslachtig groot boot menu (dat kan natuurlijk ook gewijzigd worden), maar het werkt nu tenminste.

Ongelooflijk hoe vlot en snel puppy werkt op deze oude knar. Natuurlijk is het een totaal verouderde distributie, met kernel 2.6, en er zijn ook geen updates! Enkel goed voor beperkt gebruik in afgeschermde omgeving…

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress