5/2/2018

Desktopinstellingen om zeep; geen bruikbaar beeld na login

Filed under: — cybrarian @ 10:01 am

Twee schermen aangesloten, en geprobeerd om het scherm een kwart te draaien; de instellingen in KDE voor beide schermen gewijzigd naar kwart gedraaid, en toepassen geklikt… (OpenSUSE 42.2, KDE)

Foutje dus
Resultaat is een puzzel van een scherm, opgebouwd uit afwisselende streepjes desktop. Na herstarten van de grafische (ctlr-alt-backspace) blijft het scherm zwart op het ronddraaiende cirkeltje na, dat trouwens ook in twee gesplists ergens verkeerd staat. Ik geraak niet meer terug normaal ingelogd, ook niet met de kde-failsafe opstartkeuze bij inlogscherm.

Waar zitten de instellingen?
In de gebruikersdirectory ~/.local/share/kscreen
Daar zie je een aantal bestanden met onuitspreekbare namen die uit cijfers en letters bestaan, blijkbaar random of zo.
Kijk naar de datum, vergelijk de bestanden. Ik zag één bestand van vandaag (dat dus de wijziging bevat). Ik bekeek ook het meest recente voorgaande bestand; de inhoud is gewone tekst waarin de instellingen bewaard staan, gegroepeerd met [] en {} tekens, telkens een sleutel en een waarde, bv “enabled”: true.

Ik kon mijn toestand zelfs herstellen door de orientatie van 2 naar 1 te zetten!
upd 25/2; 1 is dus horizontaal, 2 is fysieke scherm kwart gedraaid met klok mee, 8 naar de andere kant (kwart tegenklok).

Ik probeer nu met kleinere stappen, waartussen ik telkens uitlog en terug inlog om het effect te bevestigen.
– De beeldschermen hebben een verschillende resolutie (helaas). Ik zet eerst de resolutie van 1920×1080 naar 1680×1050 voor DVI-1.
– het linkse beeldscherm kantelen. Met geen stokken krijg ik (resolutie aanpassend) een van beide schermen zinnig gekanteld; telkens blokjespatroon na “Apply” (zorg dat instellingen venster op het andere scherm staat, zodat je terug kan.
– de rendermachine compositor verzet van openGL 2 naar 3 en uiteindelijk naar XRender..? Nu kan ik de rechtse op lage resolutie al kantelen. Uit en inloggen en de resolutie verhogen lijkt te lukken op “Apply” niveau; ook na uit/inloggen nog ok.

– Linkse op volle resolutie 1920×1080: ok na apply. Na uit/inloggen heb ik een belachelijk grote pijl, maar de schermen staan allebei portrait!

Even schrikken als na een logout even terug de blokjes opduiken, maar dan schakelt er iets en komt het beeld goed, met een belachelijk in de hoogte uitgerokken lamp als achtergrond. Tijdens het opstarten krijg je wel een redelijk in verhouding lampt te zien die dan een stuk naast het scherm valt.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress