22/9/2006

Bankprogramma zonder Linux versie

Filed under: — pinguim @ 10:17 am

isabelix Een van de problemen als je met een Linux desktop wil gaan werken, is dat sommige grote bedrijven je verplichten een speciaal programma van hen te gebruiken, dat bovendien slechts op 1 soort besturingssysteem beschikbaar is. Voorbeeld: Isabel draait alleen onder MS Windows. De vraag of Isabel op een of andere manier zou kunnen draaien onder Linux willen ze niet beantwoorden, en ondersteuning weigeren ze volledig.
Een gebrek aan tijd kan het niet zijn; het bankprogramma bestaat al meer dan 6 jaar. “Spelletjes draaien toch ook dikwijls alleen in Windows?” denkt u misschien. Isabel is een bankprogramma voor bedrijven, die meestal verschillende banken gebruiken, en die binnen hetzelfde programma beheren.
“Gebrek aan geld?” is bijna een belachelijke vraag; het bedrijf dat Isabel gemaakt heeft is opgericht door de banken. Bovendien is het een dienst waar de klant voor betaalt.

Maar als een paar bedrijven samenwerken en/of de nodige gespecialiseerde kennis inhuren is toch iets mogelijk. Isabel is een “ouderwetse” Windows applicatie, en kan draaien in een “virtualisatie-Windows” die draait op VMware in Linux. Dat is verre van een eigen Linux programma, en je moet een gepaste card-reader (met Linux-ondersteuning) kopen. De apparaatjes die door Isabel zelf geleverd of aanbevolen worden, leken ongeschikt.

CardreaderHet voorbeeld gaat over een AMD-64 bit PC met 1 Gb geheugen, Cherry ST-1044U usb-cardreader Dat is een degelijk apparaat dat stevig op zijn voet staat en een groene/rode led bevat. Er wordt een cd-rom met drivers (ook Linux) bijgeleverd.

De software: (K)Ubuntu 6.06 met Linux 2.6.15-26-amd64-server en VMware 1.01. Allemaal software die van internet kan afgehaald worden:
– Ubuntu (vrij) : www.ubuntu.com/ of KUbuntu www.kubuntu.org/
– VMware (gratis/betalend) www.vmware.com/download/
Je hebt de workstation versie (beperkt) nodig om een “virtual machine” aan te maken (eenmalig). De virtual machine gebruik je met de VMware Player zonder tijdsbeperking of kosten.
De Windows-versie moet je natuurlijk kopen (misschien je eerste vrijwillige MS-Windows aankoop?). In het voorbeeld werd voor minst dure geopteerd (XP Home).

Schermafbeeldingen: …

Klik groter

Klik groter

Klik groter

Klik groter

Klik groter

Klik groter

Klik groter

Klik groter

Klik groter

NB:
De meeste problemen tijdens installatie kunnen opgelost worden door
– Windows Updates (zeker na SP2 omdat encryptie daarvan blijkbaar niet goed werkt)
– Raadplegen isabel helpdesk; spreek daar best alleen over isabel en Windows want dat is het enige wat ze ondersteunen.
– (K)Ubuntu updates voor alles wat met de desktop te maken heeft.
– Foutmeldingen op de cardreader:

Fatal error loading the IsaSCard DLL
Ret code from SCardListReaders is (-2146435026=0x8010002e)

en

[SEC_Initialize (Seclib.dll)]
Error 9 at thunk initialisation!

enkele keren na elkaar, eindigend met:

Exception in module UPGRADE.DLL at 0001:3042.
Unable to execute SEC_Initialize(). rc=-2

Soms lijkt Isabel of Windows de cardreader niet terug te vinden; het is een usb-apparaat dat je daarom best vooraan de computer aansluit.
Een oplossing voor de foutmelding is nog niet gevonden, maar het kan gemakkelijk omzeild worden:
Uittrekken, even wachten (geeft meestal signaal), dan terug insteken (weer een beepje) waarna hij terug herkend wordt.

Met dank aan Nico van Openix.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress