8/9/2019

Sailfish X

Filed under: — cybrarian @ 10:42 pm

Sailfish X is de productnaam voor de Sailfish die officiëel ondersteund wordt door Jolla, de makers van sailfish operating system voor smartphones, tablets en andere apparaten. Er is weinig Nederlandstalige informatie over te vinden (behalve bv hier op tweakers).

Welke apparaten?
Momenteel wordt een andere versie aangeboden voor de gewone Sony Xperia en voor die met twee simkaarten.

Download of aankoop?
– Er is een gratis versie, een soort basisversie van het Sailfish systeem voor de xperia, dat je gewoon kan downloaden en proberen. In principe heb je daar genoeg mee; we hebben deze versie niet uitgeprobeerd.
– Er is een officieel ondersteunde versie, en ik vermoed dat het enkel betekent dat je net dezelfde software download, maar dat je een “key” kijgt waarmee je bepaalde aspecten kan ontgrendelen of bij-installeren; zoals de Android-ondersteuning, die toelaat Android apps te draaien. Ik ben niet van plan om Android apps te draaien (heb ik op mijn vorige Jolla Sailfish ook nooit gedaan), maar wil hen wel de bijdrage van 50 euro gunnen om hen te stimuleren en hun voortbestaan mee te ondersteunen.

Gratis
De gratis versie heet Sailfish X Free for supported devices. Officiëel een “probeerversie” zonder Android ondersteuning, zonder de textvoorspelling, en zonder MS Exchange support.
Volgens sommige commentaren kan het het systeem wel upgraden (hoewel dat niet duidelijk is uit de site van Jolla – ze spreken enkel bij de aankoopversie van updates in “shop.jolla.com” onder What you get, tabel met X Free – Sailfish X – Gemini pda, geen v-tje in de eerste kolom:

Software updates as long as device is supported ✓ ✓.

Het kan zijn dat het hier over typische toestel-hardwarematige upgrades gaat, maar dat je het algemeen Sailfish systeem wel kan blijven upgraden.

Aankoop
Er zijn aparte versies voor Gemini PDA (30 euro), en de 50 euro kostende Xperia versies: Xperia X, Xperia XA2, Xperia XA2 Plus, Xperia XA2 Ultra (volgens geruchten zou er nog een nieuwe ondersteuning onderweg zijn – de Xperia 10).
Via hun online “shop” koop je een licentie die je bv kan betalen met paypall of visa. Je krijgt daarna een mail met links, instructies en een aankoop code. Je krijgt ook een link naar de customer service.

Welke Android?
Het blijkt belangrijk te zijn welke Android er op je Sony Xperia staat. Als het versie 8 is kan je de gewone procedure volgen, Android 9 heeft/geeft blijkbaar een probleem, en het zou kunnen dat je eerst moet downgraden naar Android 8.
Bij aankoop van het toestel de Android versie checken loont dus!

wordt hopelijk vervolgd met : Installatie op XPERIA
Sailfish X installatie op XA2

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress