5/7/2009

Twee Linux distributies op je computer

Filed under: — cybrarian @ 11:26 pm

Eén computer, twee Linux distributies installeren: dat lukt niet altijd. Sommige distributies zijn namelijk wel voorzien om de Windows partitie te verkleinen, en bieden aan er rekening mee te houden bij het opstarten (grub boot menu), maar hoe doe je dat dan met 2 Linuxen?

Praktijkvoorbeeld:

  • Installeer Ubuntu (in mijn test was het 8.10, van CD) op een normale manier; neemt nadien de volledige harde schijf in.
  • Deze installatie werkt. Ik wil een andere Linux distributie er bij zetten, er naast dus eigenlijk. Soms heeft die geen mogelijkheid om de partitietabel aan te passen op een vriendelijke manier: ik wil een verkleinde Ubuntu partitie en daarnaast een vrije partitie voor de “andere Linux”.
  • Ik begin terug dezelfde Ubuntu te installeren (schijninstallatie). Bij de partitionering kan je met een schuifregelaar de verdeling van de harde schijf regelen; bv half-half, of als je een heel kleine distro wil bijzetten, maak je de bijkomende zo klein mogelijk. Op mijn testsysteem was de bestaande sda1 verkleind tot 5.7 Gb of 75 procent van de disk-capaciteit, en was dus 25 procent of 2.2 Gb vrij voor een ander systeem op sda3. De bestaande swap partitie blijft behouden, en neemt hier 4 procent in als sda5.
  • Voer de installatie niet volledig uit, maar doe “Quit” na de partitionering. Daarna kom je in het Ubuntu systeem van de CD waarvan je installeert.
  • Start de partition-tool; je ziet een “niet-toegewezen” stuk harde schijf. Kies om het te partitioneren als ext3 bestandssysteem. Na uitvoering krijgt het de naam /dev/sda3
  • Daarna kan je de “andere” Linux distributie opstarten en installeren op deze partitie.

De distributies die een beetje “sociaal” ingesteld zijn zullen GRUB zo aanpassen dat je bij het starten de keuze krijgt tussen de bestaande, geïnstalleerde systemen.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress