2/3/2021

mp4 video bewerken met video editor

Filed under: — cybrarian @ 7:30 pm

Uitgeprobeerd:

OpenShot
Ubuntu Is gemakkelijk te installeren uit het softwarebeheer. Lijkt iets ingewikkelder dan Pitivi, maar ik kon hiermee snel een video gemaakt in pitivi kantelen (rotation 90), wat ik daar niet zo snel vond.
– OpenSUSE: er bestaat ook een OpenShot qt zag ik op software.opensuse.org. Ik herinner me dat ik er meer dan 5 jaar geleden eens iets mee gemaakt heb. Na installatie komen er een paar foutmeldingen op niet gevonden icoontjes als ik het goed begrijp, en daarna start OpenShot wel.

Pitivi
OpenSUSE
Na wat last om een zwaardere video editor aan de praat te krijgen, probeer ik deze lichte. Maar die is bedoeld voor GTK, werkt dus niet op een KDE. Hij installeert wel in OpenSUSE maar start niet en toont op de commandolijn: gtk not found, gdkpixbuf not found libav not found ….enz.
Ubuntu
Op Ubuntu is die wel gemakkelijk te installeren en werkt die, eventueel na bij-installeren van de afhankelijkheden. Dat kan je uitvinden door het programma te starten van in een terminalvenster, dan geeft het feedback over ontbrekende componenten.
Heel gemakkelijk om mee te beginnen, je inmporteert een filmpje, sleept het naar de tijdsbalk, importeert het volgende, sleept het er achter, speel het ter controle, enz.
Exporteren waarbij de onderdelen tot een geheel worden gerenderd, en de uitvoer is een bruikbaar filmpje.


VidCutter

OpenSUSE 15.2
Gemakkelijk te installeren uit de repo’s van openSUSE of deze One Click Install; het is versie 5.5.0.
Het programma start, heeft een fris venster, en je kan onmiddellijk een filmpje openen. Het geladen filmpje wordt weergegeven met een groot beeld en onderaan een tijdslijn met kleine beeldjes, en enkele eenvoudige mogelijkheden om te knippen van-tot; het toont rechts de geknipte stukjes. Ik vermoed dat die automatisch aan elkaar geplakt worden bij een “Save Media” bewerking, maar dat lukte hier niet; het programma blijft hangen na ongeveer 60 % van zijn eigen voortgangsbalk. Eender of het grotere of kleinere bestanden zijn, grotere of kleinere stukjes geknipt. Het ziet er veelbelovend uit nochtans, vooral voor snel stukje uit film halen, bv voor en achter er af.

Er is ook een community/experimentele versie af te halen bv uit de multimedia repository; dan is het versie 6.0.5. Helaas geeft die hetzelfde gedrag, bewaren tot 60% en hangt.

ubuntu 20.04 LTS
Het pakket zit niet in de gewone Ubuntu repo’s want apt-get install vidcutter werkt niet. Wel als snap:
snap install vidcutter

vidcutter 6.0.0 van Pete Alexandrou geïnstalleerd

Maar ook daar helaas, bij het bewaren gaat de evolutie tot 50% en dan is het gedaan, er gebeurt niets meer.
Op de commandolijn gestart is de laaste foutmelding:
python3:13727): GLib-GIO-WARNING **: Error creating IO channel for /proc/mounts: Permission denied (g-file-error-quark, 2)

ubuntu 18.04 LTS
Ook hier de melding dat het als snap beschikbaar is. Ook hier wordt 6.0.0 vermeld.

KdenLive
Gemakkelijk te installeren uit de repo’s van OpenSUSE of van deze One Click Install.
Het programma is duidelijk zwaarder dan VidCutter, dat voel je al bij het starten. De interface is zwart. Het lijkt me de bedoeling eerst een project aan te maken, dus ik bewaar alvast dit lege project om het een naam en plaats te geven voor ik verderwerk. Ik zet ook de Help open om wat richtlijnen te krijgen, en zie dat ik links onder project bin op een open knopje kan klikken om mijn filmpje in te laden. Dat komt rechts te staan, en als ik op play druk krijg ik ook een mooie LED-VU meter voor het geluid L en R. Ook hier onderaan een tijdslijn, waar het resultaat terecht moet komen. Voor de rest is het scherm veel meer gevuld met allerlei mogelijkheden, dus het lijkt iets moeilijker om te beginnen omdat je even moet checken wat waar zit.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress