7/8/2009

openSUSE 11.0 updater: geen foutmelding noch update

Filed under: — pinguim @ 6:22 pm

udater
Als je na een nieuwe installatie van openSUSE 11.0 een rode driehoek rechts onderaan in de KDE 3.5 desktop ziet staan “New software for your system is available”, moet je een update uitvoeren. “91 Security updates are available – install 46 recommended updates additionally”.

Je moet het root password ingeven, maar krijgt telkens opnieuw de rode driehoek, zonder dat de update uitgevoerd wordt. Je krijgt geen foutmelding op het scherm; als root echter wel (iets over ontbrekend medium).

De oorzaak is me niet bekend; ik probeerde een paar mogelijkheden uit, waaronder
– niet volledige selectie ineens updaten; verschillende combinaties van gedeeltelijke selectie maken van de update pakketten, en die uit te voeren, daarna weer een gedeeltelijke selectie, enz, tot alles geïnstalleerd is. Ik voerde selecteerde ongeveer per 18 (juist een scherm in de update lijst). Ik bleef zitten met een niet uitgevoerde koffice update.
– eerst alles wat met update van Yast of Updater zelf te maken heeft; leek geen verschil te maken.
– inloggen als root, en dan de updates doen; dan moet je niet telkens het wachtwoord ingeven.
Extra sessie als root
– Je kan natuurlijk ook een extra sessie starten: Menu, switch user, start new session.
– Log in als root in deze sessie en start daar de updates. De root sessie heeft ook aangepast menu: onderaan een terminal knop, konqueror en een Yast knop.
– Met CTRL-ALT-F7 schakel je terug naar je gewone login om verder te werken
– met CTRL-ALT-F8 kan je naar de root sessie gaan om te kijken hoever de update staat.
– Niet vergeten de root terug uit te loggen!

Ik merk een verschil tussen een systeem dat Nederlandstalig is geïnstalleerd (waar het probleem hardnekkig optrad), en een dat Engelstalig is geïnstalleerd (waar ik vanuit root in 2 keer alle updates binnen had – ik vermoed dat ik 1 keer de updates niet uitgevoerd kreeg). Wat koffice betreft ontbreken misschien bepaalde nl-talige taalbestanden op de “media/repositories”? Nadat ik de cd-drive als installatiebron uitzette ging het wel.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress