12/4/2021

Fout tijdens bijwerken: Failed to obtain authentication

Filed under: — cybrarian @ 9:02 am

Vastgesteld op openSUSE 15.2 en 15.3 Beta.
Na een paar dagen niet-gebruik staat mijn desktop vol met meldingen:

Fout tijdens bijwerken.
Failed to obtain authentication.

De foutmelding komt van het automatische checken van de updates. Ze hebben er niet aan gedacht dat de meldingen niet weggeklikt worden als de desktop onbeheerd is achtergelaten. En dus komt het scherm na een week vol te staan met een mozaïek van foutmeldingen (11 hoog, 6 breed), die je dan één voor één moet wegklikken, het lijkt wel een game. En dan nog een reeks onderaan rechts die als stapel wachten om afgeklikt te worden; nl meer dan 148. Ik kan me voorstellen dat het de desktop op den duur doet hangen of crashen.

Opmerking:
– Op een ander systeem met openSUSE, dat wel ingelogd stond, maar waar de desktop niet het aktieve scherm was (na bv CTRL-ALT-F1), deed het euvel zich niet voor. Pas op het moment dat die desktop terug aktief wordt (ALT-F7), gaat de updater de updates checken.
– Als je zelf een applicatie als screensaver hebt ingesteld, kan het nog gekker worden; de desktop wordt als aktief beschouwd voor de melding van de updates, en die lijken dan weer als aktiviteit beschouwd te worden voor de screensaver, die dus nadien een tweede keer je alternatieve screensaver start (terwijl die niet door jou was afgesloten).

Heraalt zich

– Het fenomeen met de vensters herhaalt zich, nu op een maandag na een weekend, op openSUSE 15.2 en mogelijk ook op openSUSE 15.3 beta: die desktop moest terug opgestart worden (user login scherm), terwijl ik die niet had uitgelogd vrijdag. Ik startte daar manueel de updates uit de statusbalk, en dat gaf idd een aantal updates die klaarstonden.
– Ik zag deze keer ook een melding dat de grafische omgeving door een fout terug was opgestart of zo (openSUSE Leap 15.2 op maandag – na weekend, tweede of derde keer dat de mozaiek op het scherm zich voordeed). Ik had het bericht onachtzaam weggeklikt om te beginnen werken, maar nu begin ik te denken dat er misschien een verband is; stel je voor dat er zo veel meldingen waren op het scherm, dat het geheugen volgelopen is… Volgende keer moet ik ze eens juist noteren.

– Als ik me door de mozaiek geklikt heb, en de updates uit de statusbalk oproep en manueel uitvoer, doen er zich geen problemen voor, en er wordt bv nergens een wachtwoord of bevestiging gevraagd, dus ik vindt niet waardoor het veroorzaakt werd. Er staat bv geen Yast2 venster open.

– Statusbalk, status en meldingen, Meldingen: “Meldingenservice niet beschikbaar” en de bel staat rood doostreept en disabled-grijs. Notifications are currently provided by ‘Xfce Xfce Notify Deamon’. Op eenzelfde openSUSE Leap 15.2 met effectief een Xfce destop is er geen probleem met de notifications. Te checken: wat na afmelden/terug aanmelden?

Er is sprake van een dergelijk probleem in een oude post waarvan de links naar andere plaatsen niet meer geldig zijn:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/485286-Message-quot-Failed-to-obtain-authentication-quot

Geen ideen of het hier van toepassing is!

Daarin zeggen ze :

overschrijf bepaalde bestanden in /etc/pam.d met symlinks

De code die ze daarbij gebruiken:

# cd /etc/pam.d
# ln -sf common-account-pc common-account
# ln -sf common-auth-pc common-auth
# ln -sf common-password-pc common-password
# ln -sf common-session-pc common-session

(bij mij zijn die links er allemaal wel)

Gevolgd door (moet als root of sudo):
# /usr/sbin/pam-config -a --systemd
Dat heb ik uitgevoerd, daarna moet je herstarten (nog niet gedaan..)

(wordt mogelijk vervolgd…)

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress