7/10/2021

Geen internet, wel ip-adres bij wifi

Filed under: — cybrarian @ 7:57 pm

Geen internet
Eigenaardig verschijnsel: ik kan niet op internet met de wifi van mijn laptop met OpenSUSE 15.2/KDE. Ik gebruik de wifi manager in KDE. Met mijn Sailfish smartphone kan ik wel op internet op dezelfde plaats.

Firefox duurt eeuwig om op te starten, en geeft foutmelding op elke poging van website url.
ping www.copyleft.be
timeout…

ip a
laat zien dat ik een ip adres heb: 192.168.88.48
Default gateway op 192.168.88.1

Of toch wel?
Na zowat alles geprobeerd te hebben (verbreken/verbinden, schakelaar wifi af en terug aan, uitloggen/herstarten, router herstarten, netwerk kabel: werkt wel, ..) blijkt het een dns probleem te zijn: ik kan namelijk wel op internet blijkt als ik een rechtstreeks ip-adres van een server ping. (eerst niet geprobeerd omdat ik er geen vanbuiten kende).

ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=58 time=19.3 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=58 time=19.8 ms

Deze 8.8.8.8 is een gemakkelijk te onthouden adres, en bovendien heeft die server daar ook nog een specifieke functie die soms ook kan helpen: het is een DNS server.

Geen DNS
Als je wel op internet kan door een rechtstreeks ip adres te gebruiken ligt het waarschijnlijk aan de vertaling van de servernaam naar het ip adres, Domain Name Resolution.

Maar wat ik ook deed in instellingen, ik kreeg DNS niet in werking, ook niet met bovenstaande 8.8.8.8 van Google.

Bij onderzoek van het bestand waar dat bewaard wordt: /etc/resolv.conf vond ik daar een ander adres: 192.168.1.1 (dns van de router op 192.168.1.1 van een veelgebruikt netwerk), en de vermelding dat het bestand aangemaakt was door networkmanager.
Ik probeerde dat te verzetten, maar wat ik ook deed, de inhoud bleef hetzelfde.
(ik meende nog iets anders vreemds te merken, ik kon het bestand niet openen met mcedit)

Dan op basis van een tip in een forum (+) /etc/resolv.conf verwijderd, manueel aangemaakt met 8.8.8.8 erin. Terug gestart. Ok, werkt nu.

cat /etc/resolv.conf
nameserver 8.8.8.8

(In die tip werd gezegd die te verwijderen en dan terug te starten).
(*) ik dacht dat ze daar spraken over een probleem ontdekt na een upgrade van 42.3 naar 15

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress