30/11/2021

openSuse Tumbleweed: Segmentation fault

Filed under: — cybrarian @ 7:02 pm

Tijdens een update van Tumbleweed, die gebeurt op de commandolijn, die in tegenstelling tot het normale zupper up gebeurt met

zypper dup

krijg ik de volgende foutmelding:

Segmentation fault (core dumped)

Ik had een keuze gekregen om een pakket ofwel te behouden, ofwel de repository aan te passen naar openSUSE, dus ik probeer opnieuw met de andere keuze. Resultaat: dezelfde foutmelding.

Ik let nu op wat het laatste stuk van de update is waar de foutmelding op volgt (iets met Perl).
Dit systeem is lang niet ge-update, dus misschien is de update abnormaal groot? Dit systeem heeft “maar” 4 GB geheugen, dus ik sluit de grafische omgeving af en werk vanuit de terminal op ctrl-F1 om geheugen te sparen; maar de fout blijft terugkomen.
Ik start de update opnieuw, en ik merk dat er een aantal paketten al in de “cache” zitten en overgeslagen worden. Nu stopt de update na een ander pakket. Ik probeer nog eens, en nu is het weer een ander pakket. Geraakt de update telkens verder als er meer in de cache zit?
Ik blijf proberen en zie hoever ik geraak ….
De voorbijrollende te installeren paketten hebben een nummer, met daarnaast het totaal aantal paketten. Ik zie dat na elke “crash” van zypper we wel iets verder zijn in de lijst, en inderdaad, ik geraak er na tientallen keren opnieuw “zypper dup” doen echt door.

Daarna kan ik reboot uitvoeren en start het nieuwe systeem.

Deze gebruiker heeft het ook voorgehad, en heeft zijn eigen manier om er mee om te gaan; hij voert de update uit als root: zypper --non-interactive dup
Kijk in zijn artikel over “hoe en hoeveel updates (dup) doen bij Tumbleweed” bij Problem 2 – Segmentation Fault
Ik weet niet wat hij bedoelt met “under-powered”, ik had het probleem voor op een “oude” pc met 4G geheugen. Ik ben er op een keer niet meer doorgeraakt, en heb daar nu Leap op staan. Ik draai nog wel Tumbleweed op een laptop, en inderdaad, de widgets op de Plasma desktop zien er mooier uit…

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress