24/1/2022

Grafische scherm onleesbaar

Filed under: — cybrarian @ 10:02 pm

Een probleem dat is ontstaan door twee aangesloten beeldschermen in te stellen op vertikale stand in plaats van horizontaal. In eerste instantie leek dat te gaan, maar nadien was het scherm helemaal tot onleesbare mozaiek geworden, en kon ik ook niet meer aan de instellingen om het terug te zetten.

Als je door het uitproberen van instellingen je grafisch scherm onleesbaar hebt gemaakt, en het blijft dat ook na uitloggen/inloggen of herstarten, kan je op zoek naar het bestand met die instellingen.

Als je toch nog dingen uit een grafische interface (je desktop dus) wil doen, kan je een gebruiker bijmaken, tijdelijk, en log daarmee in. Dan kan je met bv fish://user2@localhost werken.
Als je gebruiker automatisch inlogde, kan je vanop de commandolijn in een terminal (bv CTRL-ALT-F2) en de tekstversie van Yast de nodige wijzigingen doen.

openSUSE 15.2 KDE

Ik ben blij het bestand gevonden te hebben met de instellingen, in de map (onder gebruiker):
.local/share/kscreen
daarin zie je een map outputs, en een bestand met een onleesbare lange naam. Daarin blijken de instellingen geschreven te staan.

Ofwel verander je een detail, zoals de orientatie.
Ofwel wis je de bestanden om terug op standaard instellingen te komen.

Nadien kon ik op een vergelijkbaar systeem zien dat daar een andere compositor was ingesteld, nl XRender ipv OpenGL 2.0, in Menu Systeeminstellingen, Compositor
(Systeeminstellingen 5.18.5 in KDE Frameworks 5.71.0; Qt 5.12.7, xcb venstersysteem).

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress